Tippekspert koroonaviiruse hetkeseisust: oled hoolimatu, aitad kaasa pandeemia hoogustumisele (3)

PM Tervis
Copy
Dr Anthony Fauci maski seadmas Senatis peetud koroonaviiruspuhangu aegse tööle ja kooli naasmisega seotud probleemide arutelul Washingtonis 30. juunil 2020.a.
Dr Anthony Fauci maski seadmas Senatis peetud koroonaviiruspuhangu aegse tööle ja kooli naasmisega seotud probleemide arutelul Washingtonis 30. juunil 2020.a. Foto: Al Drago/ Pool via REUTERS/Scanpix

USA tippekspert nakkushaiguste alal, dr Anthony Fauci, on viimasel ajal korduvalt pöördunud avalikkuse poole üleskutsega mitte aidata oma hooletu tervisekäitumise ning baaride avamisega kaasa koroonaviiruse levikule. WebMD terviseportaalile antud intervjuus ärgitas dr Fauci terviseametnikke suurendama aktiivsust ja veenvust just noorte inimeste teadlikkuse tõstmisel koroonaviiruse leviku- ja takistamise võimalustest.

USA allergia ja nakkushaiguste riikliku instituudi direktor dr Anthony Fauci rõhutab noorte aktiivsema teavitamise ja nende kõnetamise olulisust, kuna paljud neist põevad haigust väheste sümptomitega ning seetõttu on sagenenud juhud, kus tõbe levitatakse enda teadmata.

«Koroonateemast mittehoolimine tähendab pandeemia hoogustamist,» teatas dr Fauci. Viimase aja haiguspuhanguid seostatakse viiruse levikuga enim noortelt inimestelt, kes ei hooli hügieeninõuete täitmisest ega maskikandmise soovituse järgimisest ning liiguvad ringi ja naudivad rahvakogunemisi.

Osalt on põhjus selles, et paljudel noortel ei teki märgatavaid haigussümptomeid ning seega ei peeta liikumisvabaduse ja aktiivse suhtlemise piiramist oluliseks. Lisaks võib noortes inimestes piirangutevastasust tekitada teadlaste seostamine riigivõimuga – olles pettunud valitsuses, on vähenenud noorte hulgas ka teadlaste autoriteet. 

Vaktsiini valmimise osas vaatab Dr Fauci lootusrikkalt aasta lõpu suunas. «Tänu kaasaegsele tehnoloogiale võib loota, et esimesed koroonaviirusnakkuse vastased vaktsiinid võetakse kasutusse 2020. a lõpus,» ennustas dr Fauci.

USAs viimaste nädalate jooksul toimuv nakkusjuhtumite kahekordistumine valmistab tippeksperdile väga suurt muret. Dr Fauci edastas koroonaviirusnakkuse leviku tõkestamiseks kõigile inimestele üleskutse: «Vaid jätkuvalt hoolsa enesehügieeniga, võõraste inimestega füüsilisest lähedusest hoidumisega ning avalikku koosviibimist soodustavate baaride ja meelelahutuskohtade uste suletuna hoidmisega on võimalik nakkusjuhtumite hoogne tõus kontrolli alla saada ja langusele pöörata.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles