Toitumisnõustaja Erik Orgu: nende maitseainete tarbimist tuleks üsna rangelt jälgida

PM Tervis
Copy
Õli, hape ja maitseained on klassikalise vinegrettkastme põhikomponendid.
Õli, hape ja maitseained on klassikalise vinegrettkastme põhikomponendid. Foto: Shutterstock

Kui soovid kaalus alla võtta ja oled parasjagu endale järgmist toidukorda valmistamas, siis valmistavad tihtilugu muret toitu lisatavad maitseained. Kas maitseainete kasutamine mängib kehakaalu langetamise puhul rolli? Millised maitseained on lubatud ja millised mitte?

Paljude toitumiskavade retseptidesse on ka maitseained kirja pandud, aga mõnikord ei pruugi kodus just seda õiget maitset leiduda. «Maitseaineid võib igaüks kasutada vastavat oma äranägemisele. Kui on vajadus asendusi teha, on see täiesti okei, sest maitseaineid ei kasutata sellistes kogustes, mis võiksid kaloraaži poolest kehakaalu kuidagi mõjutada,» selgitab toitumisnõustaja Erik Orgu, kuid rõhutab, et kahe maitseaine puhul see reegel ei kehti. 

«Suhkur ja sool on need kaks maitseainet, mille tarbimist tuleks üsna rangelt jälgida. Suhkru puhul on oht, et seda kasutatakse liiga palju ja siis muutub ka tarbitav kaloraaž liiga suureks. Sool mõjutab seda, kui palju inimese keha vett kinni hoiab ja ka see on asi, mida kaalulangetuse ajal jälgida tuleks,» sõnab Orgu. 

Mõistlikult tuleks tarbida ka eksootilisi maitseaineid, sest need võivad esmakordsel tarbimisel iga inimese seedimisele erinevalt mõjuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles