Amet: toidulisandi ohutuse piiri rikutakse enim D-vitamiini puhul

PM Tervis
Copy
Vitamiinide ja mineraalainete maksimaalsed lubatud kogused toidulisandites võivad riigiti erineda, sest mõned riigid on kehtestanud oma maksimaalsed lubatud kogused.
Vitamiinide ja mineraalainete maksimaalsed lubatud kogused toidulisandites võivad riigiti erineda, sest mõned riigid on kehtestanud oma maksimaalsed lubatud kogused. Foto: Shutterstock

Teatud vitamiinidele ja mineraalainetele on määratud ohutu tarbimise ülempiir, mille tootja peab tagama. Veterinaar- ja toiduamet, kes Eestis kontrollib toiduainete koostist ja märgistust, on seni kõige rohkem rikkumisi tuvastanud D-vitamiini toidulisandites.

Eesti lähtub toidulisandite ohutuse hindamisel Euroopa Toiduohutusameti (EFSA)  määratud vitamiinide ja mineraalainete ohutu tarbimise ülempiirist, mis määrab sellise vitamiinide ja mineraalainete koguse, mida võib tarbida pidevalt pikema aja jooksul ilma, et see kujutaks ohtu tervisele.

Veterinaar- ja toiduameti (VTA) toiduosakonna peaspetsialist Airika Salumets rõhutab, et kõik, kes Eestis toidulisandeid toodavad või turustavad, peavad tagama toodete ohutuse ja et vitamiinide ja mineraalainete sisaldus päevases annuses ei ületaks lubatud piirmäära.

«Amet on tuvastanud kõige rohkem rikkumisi vitamiin D toidulisandites, kus lubatud maksimaalne kogus täiskasvanutele 100 µg päevas (ehk 4000 IU),» kirjeldas Salumets.

Vitamiinide ja mineraalainete maksimaalsed lubatud kogused toidulisandites võivad riigiti erineda, seetõttu tuleb toidulisandite turustamisel tähelepanu pöörata Eestis lubatud vitamiinide ja mineraalainete maksimaalsele kogusele. VTA kodulehel leiab info vitamiinide ja mineraalainete maksimaalsete koguste kohta toidulisandites.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles