COVID-19 hääletud ohvrid: maskiga inimest on raskem mõista

PM Tervis
Copy
Kurt ema Julie Wixey (paremal) hakkas pärast edutut maskiga suhtlemist õmblema läbipaistva suuosaga näomaske, et toetada enda ja teiste vaegkuuljate turvalist suhtlemist läbi maski huultelt lugemise võimaldamisega.
Kurt ema Julie Wixey (paremal) hakkas pärast edutut maskiga suhtlemist õmblema läbipaistva suuosaga näomaske, et toetada enda ja teiste vaegkuuljate turvalist suhtlemist läbi maski huultelt lugemise võimaldamisega. Foto: Caters News Agency/Scanpix

Inimsuhete loomisel ja hoidmisel on näoilmetel ja üldisel kehakeelel väga suur roll. Kallistamise, kätlemise ja õlale patsutamise võimaluse puudumine on muutnud inimese naeratuse veelgi olulisemaks. Esmase kaitsevahendina koroonaviiruse eest on maskidest saanud uus avalik norm. See kaitsebarjäär tekitab aga suhtlemistakistust – eriti mõjutab olukord kurtide ja vaegkuuljate suhtlemist. 

Mask aitab takistada viiruse levimist piisknakkuse teel, kuid on samas ka visuaalseks barjääriks näost näkku suhtlemisel. Nina ja suud kattev mask ei takista mitte ainult nende inimeste suhtlemist, kes on harjunud juttu huultelt lugema, vaid on probleemiks kõigile, sest suu ja näoilmed toetavad põhisuhtlust suurel määral. Probleem avaldus pandeemia tippajal, kui meditsiinitöötajad ravivad COVID-19 patsiente kaitsevahendi tagant, kasutades näo ees visiiri ja maski, mis takistavad huultelt lugemist. Viirusnakkuste leviku ohjeldamiseks nii, et see ei takistaks suhtlemist, oleks suur kasu läbipaistvatest maskidest.

«Pandeemia ajal ravib üha enam meditsiinitöötajaid Covid-19 patsiente kaitsevahendi tagant, kasutades näo ees visiiri ja maski, mis takistavad huultelt lugemist. Lisaks ei lubata haiglates isiklike tõlkide kohalolekut,» tõdeb Ameerika Kurtide Ühing.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles