Töövõime hindamiseks ja puude korduvtaotlemiseks pöördu õige arsti poole

PM Tervis
Copy
Perearstikeskuste puhul hinnatakse ka seda, kas tõsisema tervisemurega patsient pääseb vastuvõtule samal päeval.
Perearstikeskuste puhul hinnatakse ka seda, kas tõsisema tervisemurega patsient pääseb vastuvõtule samal päeval. Foto: Shutterstock

Enne töövõime hindamist ja puude tuvastamise korduvtaotlemist ei ole vaja tingimata pöörduda just eriarsti vastuvõtule. Piisab sellest, kui inimene on käinud eelnevalt perearsti juures ja digiloos on vastav sissekanne, kirjutab sotsiaalministeeriumi tööhõive osakonna nõunik Sabina Trankmann. 

Töövõime hindamise taotlemisel on nõue käia vähemalt kuue kuu jooksul enne taotluse esitamist arsti juures ja puude tuvastamisel vaadatakse kuni viie aasta vanuseid terviseandmeid.

Tuleb arvestada sellega, et seoses eriolukorrast tingitud sunnitud pausiga on praegu järjekord eriarsti vastuvõtule pikem kui tavaliselt.

Paljud eriarstid on mures, et tihtipeale on inimese seisund püsiv, eriarstiabi ta tegelikult ei vaja, kuid pöördub ikkagi eriarsti poole, et arst teeks märke digilukku ning seega saaks täidetud töövõime hindamiseks ja puude taotlemiseks kohustuslik arstivisiidi nõue. Nii pikenevad aga ravijärjekorrad ning venib nende abivajajate ooteaeg, kelle terviseprobleem tõepoolest eriarsti abi vajab. Samuti on mures töövõime hindamiseks ja puude taotlemiseks valmistuvad inimesed, kes kurdavad, et eriarsti vastuvõtule on raske aega saada.

«Enne töövõime hindamist ja puude tuvastamise taotlemist ei ole vaja pöörduda kindlasti just eriarsti vastuvõtule,» rõhutab nõunik Trankmann.

Piisab sellest, kui inimene on poole aasta jooksul enne taotluse esitamist käinud perearsti juures ja digiloos on sissekanne inimese hetkeseisundist.

Perearst tunneb enamasti oma patsiente hästi ning on ilmselt ka patsiendi terviseseisundist teadlik.

Loomulikult on eriarsti külastus vajalik siis, kui inimese seisundis on muutusi, mille kohta niikuinii oleks vaja eriarstilt nõu ja abi küsida. Samas juhul, kui tervise tõttu pole eriarsti külastus vajalik, saab andmeid digiloos värskendada ka perearst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles