Sagedased põhjused, miks puudub isu ja kimbutab väsimus

PM Tervis
Copy
Väsinud ja isututel lastel võib olla raske oma tundeid kommunikeerida. Kui laps näib nõrk, üleväsinud või keeldub söömast tuleks pöörduda lastearsti poole.
Väsinud ja isututel lastel võib olla raske oma tundeid kommunikeerida. Kui laps näib nõrk, üleväsinud või keeldub söömast tuleks pöörduda lastearsti poole. Foto: Shutterstock

Isupuudus ja väsimus esinevad sümptomitena sageli koos ning võivad olla tingitud erinevatest põhjustest. Isupuudus vähendab söömist ja see võib omakorda vähendada energia taset ja tekitada väsimust. Enamasti on isupuudus ja väsimus seotud kerge haiguse, une- või toitumisrütmi muutusega. Pidev isukadu ja väsimus võivad aga viidata tõsisemale ravi vajavale terviseprobleemile. 

Viirushaigused

Viirusega nakatunud inimene võib tunda end nõrga ja väsinuna, kuna keha võitleb haigusega. Vähenenud isu võib olla tingitud iiveldusest, keha ülekoormatusest või üldisest ebamugavustundest. Kuigi levinud viirusi on omajagu, on neil sarnased mitmed sümptomid: tilkuv või kinnine nina, aevastamine, ebamugavustunne rinnus, köha, valus kurk ja valutunne kehas. Lisaks võivad esineda peavalud, palavik ja külmavärinad.

Kõhuviirused

Teatud viirused võivad põhjustada seedetraktis põletikke. Taolistes piirkondades esineva põletiku meditsiiniline termin on viiruslik gastroenteriit. Enamik viirusliku gastroenteriidi juhtumitest on tingitud noroviirusest. Gastroenteriidiga inimesed võivad kogeda väsimust, isukadu ja oksendamist, kõhulahtisust, palavikku, peavalu ja valusid kehas. Enamasti ei kesta taolised viirused kaua. Näiteks noroviirusest tingitud gastroenteriit peaks kaduma ühe-kahe päevaga. Sel perioodil tuleks vedelikupuuduse ennetamiseks palju vett juua.

Allergiad

Väsimus on tavaline allergiat põdevate inimeste seas. Hooajalistest allergiatest tingitud sümptomid, nagu kinnine nina, võivad mõjutada und, nii et inimene on terve päev väsinud. Allergiate kontrollimiseks kasutatavate antihistamiinide kõrvalmõju võib samuti olla uimasus. Allergiad võivad tekitada röga, selle neelamine iiveldust ja isukadu. Hooajaliste allergiate sümptomid on aevastamine, tilkuv nina, sügelevad silmad, nina või kurk ning köhimine. Nende muredega tuleks pöörduda arsti poole.

Premenstruaalne sündroom

Premenstruaalne sündroom (PMS) kirjeldab paljude naiste üks kuni kaks nädalat enne menstruatsiooni kogetavaid sümptomeid. Need võivad inimeseti erineda: väsimus,  isukadu, paisunud või hellad rinnad, puhitus, kõhukrambid, kõhukinnisus või -lahtisus, selja- või peavalu, vähenenud müra- ja valgustaluvus, unetus, kohmakus, ärrituvus, vähenenud keskendumisvõime või mälu, tujumuutused, ärevus ja masendus. Vahel võivad sümptomid olla nii rängad, et need segavad normaalset elu. Sellisel juhul tuleb võimaliku ravi arutamiseks arsti poole pöörduda.

Depressioon

Depressiooni sümptomid võivad inimeseti erineda: väsimus, isukadu, kurbus, lootusetus, viha ja ärrituvus, mälu- ja keskendumisraskused, huvikadu, muutused unes ja kehakaalus, selgitamatud valud. Depressiooni sümptomitega tuleks pöörduda arsti poole vajaliku ravi saamiseks.

Rasedus

Raseduse ajal toimuvad hormonaalsed muutused võivad põhjustada äärmuslikku väsimust ja isukadu, seda eriti varajastel nädalatel. Teised varased märgid rasedusest on vahele jäänud menstruatsioon, valutavad või hellad rinnad, puhitus, muutused tujus. Rasedust kahtlustades tuleks teha rasedustest või võtta ühendust arstiga. 

Fibromüalgia

Fibromüalgia on häire, mis põhjustab üle kogu keha valu ja väsimust. See võib mõjutada mitut süsteemi kehas, sealhulgas seedesüsteemi. Mõned fibromüalgiaga seotud sümptomid on isukadu, kõhukinnisus ja -valu. See võib ka põhjustada uneprobleeme, keskendumis- ja mõtlemisraskusi, peavalusid ja pakitsust kätes või jalgades. Fibromüalgia võib tõsiselt inimese igapäevaelu häirida. Ekstreemsetel juhtudel võib see viia depressiooni või isegi enesetapuni. Fibromüalgiat kahtlustav inimene peaks pöörduma arstile.

Crohni tõbi

Crohni tõbi väljendub seedetrakti paistetusena, mõjutades enamasti peensoole lõpupoolset osa ja käärsoole esimest osa. See võib tekitada isukadu, vähenenud energiat ja väsimust, lisaks kõhukrampe ja valu, vajadust kiiresti soolesisu tühjendada; tunnet, et sool ei tühjene täielikult; pidevat kõhulahtisust, kõhukinnisust, veritsust. Taoliste sümptomitega tuleks pöörduda arsti poole.

Ravimid

Isutust ja väsimust võivad põhjustada ka antibiootikumid, vererõhuravimid, külmetus- ja gripiravimid, opioidide baasil valuvaigistid, unerohud ja prootonpumba inhibiitorid. Kõrvalmõjusid kogedes tuleks pöörduda arstile, kes võib soovitada doosi vähendamist või alternatiivi. 

Kuidas vähendada väsimust ja taastada isu

  • Piisav uni aitab vajalikku energiataset taastada. Täiskasvanud vajavad keskmiselt seitse kuni üheksa tundi und päevas. Abi on kindlast unegraafikust, mõnusast unerutiinist, lõõgastavast keskkonnast ning stimulantide vältimisest enne und. 
  • Vedelikupuudus võib vähendada energiataset ning tekitada väsimust, mistõttu tuleks päeva jooksul regulaarselt vett tarbida
  • Suhkrurikkad toidud tõstavad järsult veresuhkrut, mis hiljem viib vähenenud energiataseme ja väsimuseni. Lisatud suhkruteta tervislikud töötlemata toidud aitavad energiataset ühtlasena hoida. 
  • Stress võib tekitada seedimis- ja uneprobleeme ning väsimust. See võib ka võimendada teisi haigusi. Stressi juhtimisel on abi regulaarselt treenimisest, meditatsioonist ning vajadusel ka teraapiast. 

Millal pöörduda arsti poole

Tavaliselt ei ole lühiajalised isumuutused ja väsimus põhjus muretsemiseks. Need võivad olla tingitud väiksemat sorti haigusest või muutusest toitumises ja unes. Arsti juurde tuleks pöörduda, kui isu ja väsimus ei parane ka pärast une kestuse pikendamist, toitumise muutmist; probleemid algavad uue ravimi võtmisel või inimesel on muu meditsiiniline haigus (diabeet, südamehaigus, vähk). Väsinud ja isututel lastel võib olla raske oma tundeid kommunikeerida. Kui laps näib nõrk, üleväsinud või keeldub söömast, tuleks pöörduda lastearsti poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles