Tasub teada: soovitused turvalisest kohtumisajast koroonaviirusest tervenenuga võivad riigiti erineda

PM Tervis
Copy
Tartu Ülikooli kliinikumi anestesioloogia ja intensiivravi kliiniku vanemõde Liisi Põldots Covid-19 patsiendi isolaatoris.
Tartu Ülikooli kliinikumi anestesioloogia ja intensiivravi kliiniku vanemõde Liisi Põldots Covid-19 patsiendi isolaatoris. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Kui kaalutakse, millal võib koroonaviirusest tervenenuga taas kohtuda, tuleb andmeid otsida õigest kohast: Terviseameti kodulehelt. Näiteks Eesti ja USA soovitused erinevad ses osas, millal taas ühiskonnaellu naasta.

USA soovituste järgi peab inimene sümptomite avaldumisest alates ootama kümme päeva ning viimaste sümptomite esinemisest peab olema möödas vähemalt 24 tundi enne, kui võib avalikku ruumi naasta. Lisaks, vaid immuunpuudulikkusega inimestel soovitatakse arstiga arutada, kas peaks kauemaks karantiini jääma.

Eesti nõuded on rangemad. Terviseameti sõnul otsustab perearst, millal inimene loetakse tervenenuks ning millal ta võib ühiskonnaellu tagasi pöörduda. Koroonaviirusesse nakatunu on nakatusohtlik kuni 14 päeva pärast haigusnähtude avaldumist. Ta tunnistatakse terveks, kui tal puudub vähemalt kaks päeva palavik ning hingamisteede haiguse nähud (köha, kurguvalu) vähemalt üks päev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles