Vale pikkusega uni kahjustab mälu ja mõtlemisvõimet

Anne-Liise Verpson
Copy
Unekvaliteet võib mõjutada mälu ja mõttetegevust ning aju muutused, mis põhjustavad mälu- ja mõtlemisprobleeme, võivad und häirida.
Unekvaliteet võib mõjutada mälu ja mõttetegevust ning aju muutused, mis põhjustavad mälu- ja mõtlemisprobleeme, võivad und häirida. Foto: Shutterstock

Une pikkusel on mälu ja mõlemisega seoses parim kuldne kesktee: nii liiga palju kui ka liiga vähe und ei ole hea. Uuringutest selgub, miks sündmuste ja uue info mällu talletamiseks on parim «just õige pikkusega» uneaja leidmine.

Harvardi Meditsiinikoolis tehtud uuringus osalenutelt küsiti nende magamisharjumuste kohta 1986. ja 2000. aastal ning hilisema kuue aasta jooksul kolmel korral mälu ja mõtlemisoskuste teemal. Dr Elizabeth Devore ja tema kolleegid täheldasid halvemaid tulemusi neil uuritavatel, kes magasid öösel viis tundi ja vähem või üheksa tundi ja rohkem, võrreldes nendega, kes said öösel seitse kuni kaheksa tundi magada.

Teadlaste hinnangul olid n-ö ala- ja ülemagajad vaimselt kaks aastat vanemad kui need, kes said öösel seitse kuni kaheksa tundi magada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles