Suitsetamine ja veipimine suurendavad koroonaviirusega nakatunute insuldiriski

PM Tervis
Copy
Suitsetavatel koroonaviiruse patsientidel on suurem insuldirisk, kuna vere hüübimisfaktorite kogus veres kasvab.
Suitsetavatel koroonaviiruse patsientidel on suurem insuldirisk, kuna vere hüübimisfaktorite kogus veres kasvab. Foto: Mike Egerton/PA

Suitsetamine kahjustab kopse ja hingamissüsteemi. See muudab ka inimese gripi suhtes haavatavamaks ning võib mõjutada aju veresoonkonda. Need teadmised panid teadlasi uurima, kuidas see võiks mõjutada koroonaviirusega nakatunute neuroloogilisi sümptomeid, vahendab Medical News Today.

Hiljutine Ühendkuningriigi neuroloogiahaigla raport tuvastas deliiriumi, ajupõletiku, närvikahjustuse ja insuldi juhtumid koroonaviirusega patsientidel. Eriti palju leidub koroonaviirusega patsientidel just insuldijuhtumeid. Mõne raporti hinnangul võivad 30 protsenti kriitiliselt haigetest koroonaviiruse patsientidest saada trombi. Kui need tekivad ajus, võivad need omakorda tekitada insuldi.

Texase tehnikaülikooli terviseteaduste keskuse uurijad leidsid eelnevalt, et suitsetamine ja veipimine suurendavad viirusliku nakkuse riski. Nüüd avaldasid nad ülevaateuuringu, kuidas need tegevused võivad koroonaviiruse käigus esinevat neuroloogilist düsfunktsiooni mõjutada, eriti seoses veresoonte kahjustumisega ajus. Leiti, et nii suitsetamine kui ka veipimine võivad suurendada koroonaviirusega inimese insuldiriski, mis on tingitud aju-vere barjääri kahjustumisest ning suurenenud trombide riskist. Aju-vere barjäär kaitseb nimelt aju veres leiduvate mürkide ja patogeenide eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles