Pidev telefoni näppimine ja koroonauudiste lugemine: mida see inimesega teeb ja kuidas seda vältida

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus
Koroonaviirus Foto: Stanislav Krasilnikov/Stanislav Krasilnikov/TASS

Suur hulk inimesi otsib pidevalt nutiseadmetest ja arvutist teavet koroonaviirusest. Ekspertide sõnul võib selline pidev info otsimine vaimsele tervisele halvasti mõjuda, sealhulgas stressi taset tõsta. Soovitatav on seda kärpida, seades taimereid või kasutades rakendusi, mis piiravad ligipääsu uudisvoole ja sotsiaalmeediale, vahendab Healthline.

«Hukatuskerimine (ingl doomscrolling) on pidev uudisrakenduste ja sotsiaalmeedia kerimine ning halbade uudiste lugemine,» selgitab psühholoog ja kliiniline abiprofessor Ariane Ling NYU Langone Health psühhiaatriaosakonnast. «Pandeemia on neid harjumusi mitmel viisil võimendanud – hukatuse uudistest ei tule puudust,» ütleb ta. 

Twitteri igapäevaste kasutajate hulk on pandeemia algusest tõusnud 24 protsenti ja Facebooki kasutajate hulk 27 protsenti. 26-aastane Katie põhjendab hukatuskerimist ja kümme korda päevas meedia kontrollimist sellega, et ta loodab saada häid uudiseid vaktsiinist ning leevendada ärevust. See paistab aga pigem ärevust suurendavat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles