Teadlased tuvastasid, milline on Covid-19 mõju südamele

PM Tervis
Copy
Kuidas hoida terved süda ja veresoonkond?
Kuidas hoida terved süda ja veresoonkond? Foto: Shutterstock

Pärast koroonaviiruse pandeemia algust on ilmnenud, et Covid-19 võib peale kopsude kahjustada ka teisi organeid, sealhulgas südant. Nüüd annavad kaks eraldi uuringut, mis avaldati ajakirjas JAMA Cardiology, rohkem teavet, kuidas Covid-19 võib pikaajaliselt mõjutada südame tervist nendel, kes on haigusest paranenud, ja mis võis põhjustada hukkunutel südameinfektsiooni.

«Oleme mõne kuu jooksul aru saanud, et Covid-19 pole mitte ainult hingamisteede infektsioon, vaid ka mitme organsüsteemi nakkus,» ütles kardioloog dr Nieca Goldberg.

«Tekib äge põletikuline reaktsioon, suureneb vere hüübivus ja südame osalus. See võib olla tingitud kas südamelihase otsesest kaasamisest infektsiooni või seotud selle põletikulise reageerimisega. See võib olla tingitud moodustunud verehüüvetest, mis põhjustavad arterite ummistumist,» sõnas Goldberg.

«Mõnikord on inimestel väga kiire pulss, mis aja jooksul võib südamelihast nõrgestada ja südamelihase funktsiooni vähendada. Seega on selle nakkuse ajal mitu võimalust, kuidas see võib kaasata südame.»

Covidist taastunud 100 täiskasvanu seas näitas magnetresonantstomograafia uuring 78 protsendil südame haaratust haigusest ja 60 protsendil tuvastati jätkuv südamelihase põletik.

Teises kardioloogilises uuringus tuvastati surnud Covid-19 patsientide südamekoest koroonaviirust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles