Seni suurima valimiga uuring tegi kindlaks olulised koroonaviirusesse suremise riskitegurid

PM Tervis
Copy
Iisraeli koroonaviirusega patsientide eraldusosakond.
Iisraeli koroonaviirusega patsientide eraldusosakond. Foto: HEIDI LEVINE/SIPA/HEIDI LEVINE/SIPA

Seni suurimas koroonasurma riskitegurite uuringus leiti, et rass, rahvus, vanus ja sugu suurendavad koroonaviirusesse suremise tõenäosust. Ajakirjas Nature avaldatud toimetamata ja retsenseerimata uuringu valimisse kuulus 17 miljonit Inglismaa elanikku.

Teadlased lõid turvalise terviseanalüütika platvormi OpenSAFELY, mis katab 40 protsenti kõigist Inglismaa patsientide andmetest.  Rohkem kui 17 miljoni täiskasvanu juhtumit seoti anonüümselt rohkem kui 10 000 koroonasurmaga. Surmad leidsid aset kolme kuu jooksul.

Uuringu tulemused olid kooskõlas teiste uuringutega, kus on leitud, et vanemad inimesed, mehed, rassilised ja rahvusvähemused ning olemasolevate terviseprobleemidega inimesed on haavatavaimate gruppide seas. Siin tuleb muidugi silmas pidada, et tegu polnud põhjus-tagajärg uuringuga. Inglismaal olid valgest rassist suurema riski all mustanahalised ja Lõuna-Aasia inimesed. OpenSAFELY platvormile lisatakse jooksvalt suurel hulgal patsientide andmeid, mille põhjal pikendatakse uuringut ja täiendatakse pidevalt tulemusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles