Koroonavaktsiini kättesaadavust ohustab vaktsiininatsionalism

PM Tervis
Copy
Covid-19 vaktsiini hulk on esilagu piiratud. Pilt on illustratiivne.
Covid-19 vaktsiini hulk on esilagu piiratud. Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Vaktsiininatsionalism on uus hirmufaktor ülemaailmsetele tervishoiuagentuuridele, kes kavandavad kogu maailmas vaktsiinide hulgimüügi ja võrdse jaotamise kava. Nad jälgivad jahmunult, kuidas mõned jõukamad riigid on otsustanud üksi viirusele vastu astuda, sõlmides ravimivalmistajatega kokkuleppeid, et kindlustada oma kodanikele miljoneid doose paljutõotavaid vaktsiinikandidaate.

Käputäis riike, kes omastavad vaktsiinivarusid, konkureerivad ekspertide sõnul mitmepoolsete tarnelepingutega, kuna vaktsiinid on piiratud ressurss.

Tehingud – sealhulgas need, mille USA, Suurbritannia ja Euroopa Liit on sõlminud firmadega nagu Pfizer, BioNtech, AstraZeneca ja Moderna – kahjustavad ekspertide hinnangul globaalset ühisvõitlust, vahendab Reuters.

«Kõik, kes teevad kahepoolseid kokkuleppeid, ei optimeeri olukorda,» ütles alliansi GAVI tegevjuht Seth Berkley, kelle juhtimisel viiakse ellu COVAX-i nimelist kava, mille eesmärk on tagada kiire ja õiglane ülemaailmne juurdepääs Covid-19 vaktsiinidele.

Ülemaailmse tervisealase heategevusorganisatsiooni Medecins Sans Frontieres hinnangul soodustab see veelgi «rikaste riikide vaktsiinide kogumise globaalset rüselust» ja toidab «vaktsiininatsionalismi ohtlikku suundumust». «On oht, et mõned riigid teevad täpselt seda, mida me kartsime – igaüks iseenda eest,» ütles Gayle Smith, USA rahvusvahelise arenguagentuuri endine juht. 

GAVI tegevjuht Brkley ütles aga, et kui omakasupüüdlikud riigid või piirkonnad napsavad vaktsiinid oma elanikkonna tarvete katmiseks – selle asemel, et jagada neid riikide vahel ja kaitsta kõige ohustatumaid inimesi, ei pruugi pandeemiat kontrolli alla saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles