Eesti tipparsti hämmastab kunstlikku hingamist vajanud sakslaste suur suremus (2)

PM Tervis
Copy
Kriitilises seisus Covid-19 haige teel Heliose Kliinikusse Leipzigis Saksamaal 25. märtsil 2020.
Kriitilises seisus Covid-19 haige teel Heliose Kliinikusse Leipzigis Saksamaal 25. märtsil 2020. Foto: Hendrik Schmidt/AP/Scanpix

Saksamaal koroonaviiruse tõttu juhitavat hingamist vajanud patsientidest surid ligi pooled, selgus kolmapäeval ilmunud teadustööst. Tartu Ülikooli anestesioloogia ja intensiivravi professor Joel Starkopfi hinnangul võib kahtlustada kehva ravi asemel haiguse enda raskust, vahendab Novaator.

«Olen rohkem kui veendunud, et need haiged said kaasaegset ja asjakohast ravi – kui patsiendi seis on juba nii raske ja enam kui 80-aastane vajab hingamisaparaati, siis tema tõenäosus ellu jääda ongi väga väike,» selgitas professor Joel Starkopf.

Professor lisas, et hingamisaparaadiga saab juurde anda aega, et inimene saaks jätkuvalt hapnikku ning organism suudaks ise viiruse ja viirusest põhjustatud põletikuga võidelda, kuid paraku ei suuda eakamate inimeste organism viiruse tõttu tekkinud koekahjustusi, lihaseid ega südant kuigi hästi parandada.

Seega ei ole võimalik tekkinud kahjustusi täielikult vältida ning on vähetõenäoline, et taolised vaatluslikud uuringud muudavad märkimisväärselt arstide raviotsuseid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles