Puugihammustusest võib saada ka babesioosi ja erlihhioosi

PM Tervis
Copy
Puuk
Puuk Foto: Shutterstock

Babesioos ja erlihhioos on haigused, mida põhjustavad mikroskoopilised parasiidid Babesia ja Ehrlichia ning millesse võib nakatuda puugihammustuse kaudu. 

Mõlema haiguse sümptomid võivad olla üsna sarnased ja diagnoos pannakse tavaliselt vereproovide tulemuste põhjal. «Nii babesioosi kui ka erlihhioosi on võimalik ravida antibiootikumidega ja sellega tegelevad infektsioonhaiguste arstid,» räägib Virtuaalkliinikus Minudoc.ee perearst Sergey Saadi.

Paljudel babesioosi nakatunutel ei teki üldse mingeid sümptomeid, kuid mõnel võivad tekkida mittespetsiifilised gripilaadsed sümptomid, nagu palavik, külmavärinad, higistamine, peavalu, lihasvalu, isutus, iiveldus või väsimus. Haigus võib põhjustada eritüüpi aneemiat, mille tulemusel tekib kollatõbi või muutub uriini värvus tumedamaks.  

Erlihhioosi puhul eristatakse kaht staadiumit:

Varane haigus (sümptomid tekivad esimese viie päeva jooksul). Sümptomiteks võivad olla palavik, külmavärinad, peavalu, lihasvalud, iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus, lööve (tekib tavaliselt viis päeva pärast palaviku algust).

Hiline haigus, mis tekib antibiootikumravi alustamise hilinemisel ja sümptomiteks võivad olla närvisüsteemi kahjustus, hingamispuudulikkus, verejooksud, rasked siseelundite kahjustused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles