Covid-19 tõttu uued kopsud saanud naine: ma ei tundnud oma keha ära

PM Tervis
Copy
Covid võib jätta sügavad armid. Kopsude kahepoolse siirdamise läbinud Myra Ramirez taastub nüüd edasi kodus.
Covid võib jätta sügavad armid. Kopsude kahepoolse siirdamise läbinud Myra Ramirez taastub nüüd edasi kodus. Foto: Charles Rex Arbogast/AP/Scanpix

Esimene Covid-19 patsient USAs, kellele siirati haiguskahjustuste tõttu uued kopsud, pääses juuli lõpus haiglast koju.

Pärast seda, kui koroonaviirus põhjustas kopsudele pöördumatuid kahjustusi, tehti 28-aastasele Mayra Ramirezile 5. juunil siirdamine. Protseduurile kvalifitseerumiseks pidi tema koroonaviiruse test esmalt muutuma negatiivseks, kuna siirdatud organitega patsiendid peavad pärast operatsiooni võtma immuunsust pärssivaid ravimeid.

«Kui Mayra keha viiruse võitis, ilmnes, et kopsukahjustus ei parane ja me pidime teda kopsutranspordi nimekirja kandma,» ütles dr. Beth Malsin, Chicago loode memoriaalhaigla kopsu- ja kriitilise abi spetsialist. Ramirez sai uued kopsud kaks päeva hiljem.

Ramirez ärkas pärast 10-tunnist operatsiooni, temast väljumas kõikvõimalikud torud. «Ma ei suutnud lihtsalt enda keha ära tunda,» rääkis ta The New York Timesile. 

«Ma ei mäleta midagi oma kuuest nädalast Covid intensiivraviosakonnas. Kui ma ärkasin, oli juuni keskpaik ja mul polnud aimugi, miks ma olin haiglavoodis,» ütles Ramirez.

Pärast kopsusiirdamist elab enam kui 85–90 protsenti patsientidest ühe aasta ja nad suudavad igapäevaelus iseseisvalt toimida. Umbes 50 protsenti kopsusiirdamise läbinutest elab protseduuri järgselt vähemalt viis aastat ning Ühendkuningriigi riikliku tervishoiuteenistuse andmetel on mõni patsient pärast operatsiooni elanud vähemalt 20 aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles