Koroonaviirust kergelt põdenutel langeb kiirelt antikehade tase veres

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus Covid-19 antikehade test Tallinna sadamas.
Koroonaviirus Covid-19 antikehade test Tallinna sadamas. Foto: Sander Ilvest / Postimees

California Ülikooli uurijad määrasid 34-l kerge kuluga Covid-19 põdenul anti-SARS-CoV-2 IgG antikehade kontsentratsiooni keskmiselt 37 ja 86 päeva pärast sümptomite ilmnemist ning leidsid, et antikehade tase langeb 36 päeva jooksul poole võrra.

Leid viitab võimalusele, et humoraalne immuunsus SARS-CoV-2 vastu ei pruugi haiguse kergelt läbi põdenud inimestel, kes moodustavad enamuse Covid-19 haigetest, olla pikaajaline.

See kutsub ettevaatlikkusele antikehadel põhinevate «immuunsuspasside», karjaimmuunsuse tekke ootuste ja võibolla ka tulevaste vaktsiinide toime kestvuse suhtes. Sarnane lühiaegne immuunsus tekib ka laialt levinud külmetushaigusi põhjustavate koroonaviiruste puhul.

Andmed avaldati teadusajakirjas New England Journal of Medicine. Viirusevastaste antikehade kvantitatiivse kaitsva lävendi ja nende taseme languse määra hindamiseks pärast 90 päeva on vaja täiendavaid uuringuid.

Tartu Ülikooli meditsiiniteadlased koondavad lehel «Tõenduspõhine teave Covid-19 kohta» värskemad uuringud ja teabe, mis on oluline Covid-19 leviku ja ohjeldamise, patsientide ravi ning strateegiliste otsuste vastuvõtmise seisukohalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles