11 haigust, millele võivad viidata oksendamine, kõhulahtisus ja kõhuvalu

PM Tervis
Copy
Tavaliselt mööduvad oksendamine, kõhulahtisus ja kõhuvalu ise.
Tavaliselt mööduvad oksendamine, kõhulahtisus ja kõhuvalu ise. Foto: Shutterstock

Oksendamine, kõhulahtisus ja kõhuvalu esinevad tavaliselt koos ja võivad olla tingitud erinevatest haigustest. Mõned neist võivad olla üsna kahjutud, teised nõuavad kiiret ravi. Medical News Today vahendab 11 haigust, millele need sümptomid võivad viidata.

Gastroentriit

Gastroentriit on väga tavaline soolenakkus, mis algab tavaliselt viirusest, bakteritest või parasiidist. Sümptomiteks on kõhuvalu või krambid, iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus, väike palavik, väsimus. Viiruslik gastroentriit on teine tavaliseim haigus Ameerika Ühendriikides, mis tekib sageli saastunud toidu või vee tarbimisest.

Divertikuloos ja divertikuliit

Jämesoole seina tekivad divertikuloosi tulemusena väljasopistused ehk divertiikulid. Kui need lähevad põletikku, tekib divertikuliit. Viimane tekitab tavaliselt alakõhu vasakus pooles valu. Sümptomiteks võivad olla ka iiveldus, oksndamine, kõhulahtisus, verine väljaheide, sagedane või valus urineerimine ning palavik. Divertikuloosi tekkimise tõenäosus kasvab aastatega. Teadlased usuvad, et peamine põhjus on kiudainetevaene toitumine.

Tsöliaakia

Tsöliaakia on krooniline autoimmuunne häire, mille puhul gluteeni sisse söömine paneb immuunsüsteemi omaenese rakke ründama. See võib peensoolele püsivat kahju teha. Tsöliaakia sümptomiteks võivad olla kõhukrambid, kõhulahtisus, iiveldamine, oksendamine, puhitus, alatoitumus, kaalukaotus, peavalud, nõrkus, väsimus, liigesevalu ja kergesti tekkivad verevalumid. 

COVID-19

COVID-19 mõjutab eelkõige hingamissüsteemi ja seda põhjustab uus koroonaviirus SARS-CoV-2. Koroonaviiruse sümptomiteks võivad olla köha, hingamisraskused, lõhna- või maitsmistaju kadumine, kinnine või tilkuv nina, valus kurk, peavalu, palavik, külmavärinad, väsimus, iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus, lihas- või kõhuvalud. Sümptomid võivad ilmneda 2-14 päeva pärast viirusega kokku puutumist.

Ravimite kõrvaltoimed

Ravimite kõrvaltoimeteks võivad olla: korrast ära kõht, kuiv suu, uimasus, insomnia, kõhulahtisus ja oksendamine.

Endometrioos

Endometrioosi puhul hakkab emakaõõnt vooderdav limaskesta kude kasvama ja toimima väljaspool emakat.  Endometrioosi sümptomid võivad olla kõhukrambid, alaselja ja vaagnavalu, rohke eritusega menstruatsioon, iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus, kõhukinnisus, veri uriinis või väljaheites, puhitus, väsimus, valu seksuaalvahekorra ajal või menstruatsioonide vahelisel ajal määrimine.

Soolekinnisus

Soolekinnisuse puhul on «ummistus» peen- või jämesoolis. Blokeeritud osa paistetub toidu, vedelike ja gaasiga tekitades sümptomeid nagu kõhukrambid, kõhuvalu, võimetus kõhutuult väljutada, alakõhu paistetus, isukadu, iiveldus, oksendamine, tugev kõhukinnisus või -lahtisus.

Pankreatiit

Pankreatiit on meditsiiniline termin tugeva pankreasepõletiku kohta. Haigus algab tavaliselt tugeva ja järsu kõhuvaluga, mis kiirgab selga. Valu läheb tavaliselt sügavate hingetõmmete, köha ja liikumisega hullemaks. Teised sümptomid võivad olla isukadu, iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus, palavik, higistamine ning kollatõbi.

Pimesoolepõletik

Pimesool on väike kotjas organ jämesoole küljes, mis asub alakõhu paremas osas. Pimesoolepõletiku esimene sümptom on tavaliselt valu kõhu keskosas, mis kiirgab alakõhu paremasse ossa. Valu võib köhides, kõndides või aevastades halveneda. Pimesoolepõletiku teised sümptomid võivad olla iiveldus, oksendamine, puhitus, palavik.

Rauamürgistus

Rauamürgistus tekib, kui kehasse koguneb liigselt rauda. See võib tekkida liigsest rauda sisaldavate toidulisandite tarbimisest. Sümptomiteks võivad olla alakõhu valu, ärrituvus, uimasus, kõhulahtisus, oksendamine (vahel verine), kiire hingamine, krambid ja teadvusekadu.

Anafülaksia

Anafülaksia on tugev allergiline reaktsioon, mis võib tekkida näiteks toidust või ravimist. See juhtub kiiresti ja võib lõppeda surmaga. Sümptomid võivad olla nahalööve või punnid, kõhulahtisus, sügelev kurk, kõhuvalu, iiveldus, oksendamine, neelamisraskused, valu rinnus, minestamine, peapööritus ja teadvusekadu.

Oksendamine ja kõhulahtisus võivad tekitada palju probleeme

Pidev kõhulahtisus ja oksendamine võivad tekitada näiteks vedelikupuuduse ja viia tasakaalust välja elektrolüütide taseme kehas. Teatud seedehaigused võivad põhjustada olukorra, kus inimene ei saa toidust piisavalt toitaineid kätte. See viib toitainete puudujäägi ja kaalukaotuseni. Ravimata pankreatiit, pimesoolepõletik ja soolekinnisus võivad tekitada tõsiseid ja potentsiaalselt eluohtlikke komplikatsioone nagu vereringe kaudu leviv sepsis.

Ravi

Oksendamine, kõhulahtisuse ja kõhuvalu ravi sõltub sümptomite tekitajast. Tavaliselt taastutakse mõne päevaga. Sel ajal on aga tähtis puhata ja piisavalt juua. Raskekujuliste ja püsivate sümptomite korral võivad olla vajalikud ravimite kohandamine, muutused toitumises ja meditsiiniline ravi. Need ravimeetodid hõlmavad seedenakkuste ravimeid, valuvaigisteid, süstitavaid ravimeid, haiglaravi või operatsiooni (näiteks soolekinnisuse või pimesoolepõletiku korral). 

Millal külastada arsti

Kui lapsed, rasedad naised või vanemad täiskasvanud kogevad järsku ja intensiivset kõhuvalu oksendamisega või oksendamiseta ning kõhulahtisust, võib vajalik olla erakorraline abi.

Kui esineb üks või rohkem järgnevatest sümptomitest, on vajalik professionaalne abi esimesel võimalusel: kauem kui 12 tundi kestev tugev oksendamine, verine okse, rohkem kui kaks päeva kestev kõhulahtisus, unest äratav kõhuvalu, vigastus- või operatsioonijärgsed sümptomid, järsk kõhu paistetumine või verevalumid kõhul, vedelikupuuduse sümptomid (peapööritus, kuiv suu, letargia), rohkem kui kaks päeva kestev kõhulahtisus, unest äratav kõhuvalu, kollatõbi, raskused hingamisel või neelamisel, valu rinnus, käes, kaelas või lõuas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles