Kas loomad võivad inimesi nakatada: teadlased uurivad mingifarmide Covid-19 puhanguid

PM Tervis
Copy

Hispaania ja Madalmaade mingifarmide Covid-19 puhangud panid teadlased uurima, kuidas loomad nakatusid ning kas nad saavad seda inimestele levitada. Ametivõimud on ettevaatusabinõuna farmides hukanud rohkem kui miljon minki, vahendab Medical Xpress.

Arvatakse, et Hiinas inimesi nakatanud viirus pärines loomadelt, ilmselt nahkhiirtelt, ning kandus sarnaselt teiste koroonaviirustega inimeselt inimesele. Mõned loomad, nagu kassid, tiigrid ja koerad, on saanud inimestelt koroonaviiruse, kuid pole täheldatud juhtumeid, kus nad oleks sellega inimesi nakatanud. Mingifarmide nakkused Hispaanias ja Madalmaades algasid ilmselt töötajatest, kuid see ei ole kindel. On vaieldav, et mõned töötajad said viiruse uuesti minkidelt.

Hispaania mingifarmi puhang 500 elanikuga La Puebla de Valverde küla lähistel avastati pärast seda, kui seitse töötajat neljateistkümnest, kaasa arvatud omanik, andsid mais positiivse Covid-19 testi. Teised kaks töötajat nakatusid pärast asutuse sulgemist. Kirde-Hispaanias hukati Aragoni piirkonnas asuvas farmis enam kui 92 000 minki. Hinnanguliselt oli nakatunud üheksa kümnest loomast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles