Salatipiltide ohtrus Facebookilehel võib viidata uuema aja söömishäirele

PM Tervis
Copy
Väljas söömas käies on ortorektikul raske valida menüüst midagi peale salati, kuna enamus toitudest sisaldavad nende arvates palju rasva, saaste- ja lisaaineid.
Väljas söömas käies on ortorektikul raske valida menüüst midagi peale salati, kuna enamus toitudest sisaldavad nende arvates palju rasva, saaste- ja lisaaineid. Foto: Shutterstock

Toidupoes lettide vahel ringlemiseks kulub tunde ilma meelepäraseid tooteid leidmata, väljas einestades on raske toitu välja valida ja sotsiaalmeedia postituste seas troonivad esikohal pildid salatitest ja uutest leidudest rasva- ja suhkruvabade toitude seast – need võivad olla märgid ortoreksiast. Orthorexia nervosa on uuema aja söömishäire, mis tekib siis, kui inimene võtab kinnisideeks parandada oma tervist teatud sööke valides, mis võib viia alatoitumise ja isegi surmani.

Ortoreksia võib alguse saada soovist kehakaalu langetada või lihtsalt soovist tervislikult toituda ja elada. Põhjuseks võib olla ka mõni raske haigus või tervislik seisund, millele ei ole leevendust leitud arsti poolt määratud toitumissoovituste või raviga ning inimene kehtestab isiklikud toitumisreeglid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles