Teadlased leidsid üllatava teguri, mis soodustab Alzheimeri teket

PM Tervis
Copy
Teadlased analüüsisid erinevate kaalukategooriate puhul verevoolu kiirust ajus.
Teadlased analüüsisid erinevate kaalukategooriate puhul verevoolu kiirust ajus. Foto: Shutterstock

Teadusajakirjas Journal of Alzheimer`s Disease avaldati suur uuring, milles uuriti ülekaalulisuse ja aju düsfunktsiooni seoseid. Teadlased analüüsisid enam kui 17 000 inimese ajukuvamispilti, millega mõõdeti verevoolu ja aju aktiivsust. 

Ajakirja asetoimetaja doktor George Perry sõnul on aktsepteerimine, et Alzheimer on eluviisi haigus, mis erineb vähe teistest vanusega seonduvatest haigustest, tähtsaim läbimurre sel kümnendil. Dr Amen ja kolleegid näitavad olulisi tõendeid, et ülekaalulisus mõjutab aju verevarustust ja soodustab Alzheimeri tõve teket. Uuring rõhutab, et ülekaalulisust tuleb võtta arvesse sihtmärgina mis tahes sekkumistes, mille eesmärk on ajufunktsiooni parandada.

Kuigi uuringu tulemused on murettekitavad, on lootust. Dr Amen lisas: «Üks tähtsamaid õppetunde, mille oleme 30 aasta jooksul funktsionaalse ajukuvamise uuringuid tehes saanud, on see, et ajusid saab paremaks muuta, kui panna inimesed tervendavasse keskkonda ajule tervislikke harjumusi omaks võtma, näiteks tervislik ja kalorite poolest läbimõeldud toitumine ning regulaarne füüsiline aktiivsus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles