Soovitused, kuidas muuta oma suhtumist ebakindlatesse oludesse

PM Tervis
Copy
Kuigi sa ei saa muuta seda, et teadmine tuleviku kohta on ähmane ja ebameeldivad asjad  juhtuvad, saad sa siiski muuta oma suhtumist nendesse.
Kuigi sa ei saa muuta seda, et teadmine tuleviku kohta on ähmane ja ebameeldivad asjad juhtuvad, saad sa siiski muuta oma suhtumist nendesse. Foto: Shutterstock

Elame muutlikus, ebakindlas, kompleksses ja ebamäärases maailmas. Füüsiline ja vaimne tervis on vastupidavuse võtmeks. Tervisekaitse spetsialist jagab Tartu Tervishoiu Kõrgkooli blogis sel teemal soovitusi.

Kuigi sa ei saa muuta seda, et teadmine tuleviku kohta on ähmane ja ebameeldivad asjad  juhtuvad, saad sa siiski muuta oma suhtumist nendesse. Mida saad selleks ette võtta?

Kujutle, kuidas tuled toime ebamäärasusega

  • Võta endale aega, et läbi mõelda eesseisvad raskused. Kujutle seejärel, et oled nendega toime tulnud. Vaata kujutluses tagasi, kuidas sa seda tegid.
  • Kui mure ja ärevus ikkagi asu ei anna, siis mõtle läbi, milline mure on õigustatud ning mida saad teha ohu ja halbade tagajärgede vältimiseks. Mõtle läbi mitu varianti. Kirjuta need endale välja ja loe vahetevahel uuesti üle ning täienda ja muuda neid.
  • Keskendu sellele, mida saad teha, mitte sellele, mida ei saa ja mis on nüüd halvasti. Püüa leida väikesi märke olukorra paranemisest nii endas kui ka ümbritsevas. Võimenda neid teadlikult seal, kus sulle tundub, et teadmatust ja segadust on palju.

Leia ja otsi, mis sind toetab

  • Sea mõistlikud ja jõukohased sihid, mis on lähiajal saavutatavad ja sõltuvad suuresti vaid sinust endast. Sest kontrollida saad kõige paremini seda, mis sõltub sinust endast ja saavutamise tunnet koged sagedamini siis, kui siht on käegakatsutavas kauguses.
  • Küsi ja otsi vastuseid – nii hoiad aju erksana. Otsi mitu vastust ühele küsimusele. Vali neist see, mis sind toetab. Vaata, mida neist saad edasi  arendada. Hinda, mis on tänases realistlik ja võta see teha.
  • Küsi, mida sinu kaaslased muutunud olukorras uut on teada saanud või selgeks õppinud ning kuidas nad selleni on jõudnud. Mõtle seejärel läbi, mida saaksid ka ise ja omal moel uut moodi ja teisiti teha.

Puhka keha ja vaimu

  • Vali tegevused, millesse süvenemine muremõtted eemal hoiab. Et toime tulla, tuleb ohte teadvustada ja riskid maandada. Kuid neile pole mõistlik kogu oma aega kulutada.
  • Pinget aitab maandada tegevus, millel on nähtav ja selgelt äratuntav tulemus. Sama rahustavalt mõjub mõõdukas kehaline tegevus.
  • Võta endale vahel aega, et olla lihtsalt niisama. Kui sa ei tea, mida teha ja sul ei tule ühtegi mõtet pähe, kuidas edasi, siis võta hetk vaikimiseks või vaikeluks ja lase asjadel olla ja muredel minna.

Vali nende viie võimaluse hulgast üks, mis aitab motivatsiooni hoida

  • Vali igasse päeva vähemalt üks meeldiv (õpi)tegevus, mis aitab sul muudest muredest eemalduda.
  • Tee iga päev natuke aega seda, mille vastu sul on huvi ja mis sind köidab.
  • Tee seda, mis on vajalik ja väärtuslik sinu jaoks olulistele inimestele, su lähedastele ja teistele sulle tähtsatele isikutele. Tee oma töid vahel nii, nagu nemad seda teeksid.
  • Mõtle, mis on vähim võimalik, mis sul tuleb teha selleks, et säilitada meelerahu ja tunda, et oled juba midagi ära teinud. Võta oma päev kokku enese tunnustamisega selle eest, mida sa täna selleks ära tegid.
  • Võta endale kohustus mõni töö lihtsalt päeva jooksul ära teha ja alusta sellega viivitusteta. Ole endale seejärel tänulik, et said hakkama.

Artikkel ilmus esimest korda 9. august 2020.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles