Eestis saavad kõik ravikindlustatud inimesed ühesugust kvaliteetset arstiabi, olenemata sellest, kas ja kui palju nad ise makse maksnud on. Eesti süsteem on aga maailmas üsna ainulaadne ning kolides teise riiki elama, võib tulla üllatusena, et seal ei olegi pääs arsti juurde kõigile tagatud. Eestlane Liis jagab oma kogemusi USA ravikindlustussüsteemiga.

Liis kolis Ameerika Ühendriikidesse umbes neli aastat tagasi. Olles üles kasvanud Eestis ja harjunud haigekassaga, oli Ameerika süsteem tema jaoks alguses täielik šokk. «Need summad, mida inimesed siin kulutavad erakindlustusele ja arstiabile, on kohutavalt suured. Näiteks kahe lapsega Ameerika pere võib vabalt kindlustuse ja arsti vastuvõttude peale kulutada ligi 10 000 dollarit aastas. 40 protsendil tööealistest inimestest ehk 70 miljonil inimesel on probleeme oma raviarvete maksmisega,» rääkis Liis.

Ameerika Ühendriikides on peamiselt erakindlustusel põhinev süsteem, mille puhul saab inimene kindlustuse oma tööandja kaudu. Lisaks sellele läheb tema maksudest maha teatud protsent riiklikule ravikindlustusele, mida saavad kasutada ainult kindlad ühiskonnagrupid nagu pensioniealised, puuetega inimesed või leibkonnad, kelle sissetulek on alla teatud piiri.

Kommentaarid (9)
Copy