Teadlased otsisid kinnitust ibuprofeeni ja koroonasurmade vahelisele seosele

PM Tervis
Copy
Mittesteroidsete põletikuvastaste ravimite, sh ibuprofeeni, naprokseeni ja diklofenaki regulaarne kasutamine haigusele eelneval perioodil ei suurenda koroonaviirusega nakatumise riski ega suremust. Ravimite toime ägedas haiguse faasis vajab veel uurimist.
Mittesteroidsete põletikuvastaste ravimite, sh ibuprofeeni, naprokseeni ja diklofenaki regulaarne kasutamine haigusele eelneval perioodil ei suurenda koroonaviirusega nakatumise riski ega suremust. Ravimite toime ägedas haiguse faasis vajab veel uurimist. Foto: Uwe Steinert via www.imago-images.de/Scanpix

Alates pandeemia algusest on palju spekuleeritud valu- ja põletikuvastaste ravimite kasutamise ning nende haiguskulgu raskendava mõju üle COVID-19 patsientide ravis. Viiruse leviku kõrgperioodil tehti Suurbritannias haiglaravil olnud koroonahaigete seas uuring valuvaigistite mõju hindamiseks, vahendab MedicalXpress.

Koroonaviiruse leviku varasemas staadiumis hoiatasid mitmed Euroopa tervishoiuasutused, sealhulgas Prantsusmaal ja Belgias, et NSAIDide (sh ibuprofeeni, naprokseeni ja diklofenaki) kasutamine võib põhjustada COVID-19 sümptomite süvenemist ja haiguse raskemat, ka letaalse lõpuga kulgu.

Ajakirjas Journal of Clinical Medicine avaldatud uuringus hinnati mittesteroidsete põletikuvastaste ravimite (NSAID) mõju patsientidel, kes olid hospitaliseeritud COVID-19-ga kaheksas Suurbritannia haiglas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles