Teadlased: vanematelt alaealistele lastele proovimiseks antud alkohol ei kaitse neid, vaid suurendab sellega seonduvaid riske (1)

PM Tervis
Copy
Mõned vanemad arvavad, et lapsele alkoholilonksu proovimiseks andmine või neile ise alkoholi ostmine kaitseb neid ja paneb alkoholi osas targemaid otsuseid tegema. Austraallaste tehtud uuring näitab aga, et see on müüt.
Mõned vanemad arvavad, et lapsele alkoholilonksu proovimiseks andmine või neile ise alkoholi ostmine kaitseb neid ja paneb alkoholi osas targemaid otsuseid tegema. Austraallaste tehtud uuring näitab aga, et see on müüt. Foto: Caro / Schwarz/Caro / Schwarz / Scanpix

Austraalia riiklik Narkootikumide ja Alkoholi uuringukeskus (NDARC) uuris, kas see, kui vanemad lastele alkoholi annavad, aitab vältida hilisemaid probleeme. Leiti, et pole tõendeid, et see neid kaitseks. Veel, lonksude andmine seostub suurema hilisema alkoholi negatiivse mõjuga võrreldes sellega, kui lastel alkoholi proovida ei lasta.

«Kuigi paljud vanemad annavad lastele alkoholi proovimiseks rüübata, et kahjusid vähendada, näitavad tulemused, et lonksude pakkumine suurendab kahjulike tagajärgede tõenäosust,» ütles juhtivautor Alexandra Aiken.

Teadlased analüüsisid pikaajalise uuringu kohordist saadud 1910 nooruki ja nende vanemate andmeid. Kohort pärines pikaajalisest uuringust «Austraalia vanemlik alkoholiga varustamine». Osalised värvati põhikooli teisel aastal ning neid uuriti taas iga aasta tagant seitsme aasta jooksul. Tulemused on toimetamiseelselt kättesaadavad ScienceDirectist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles