Tartu keskendub lähiaastatel tervisliku linnakeskkonna loomisele

PM Tervis
Copy
Projektiga Health and Greenspace seotud tegevustes keskendutakse tartlastele ja linnakülalistele tervisliku ning elamisväärse linnakeskkonna loomisele. Tartu 2020.
Projektiga Health and Greenspace seotud tegevustes keskendutakse tartlastele ja linnakülalistele tervisliku ning elamisväärse linnakeskkonna loomisele. Tartu 2020. Foto: Ahto Sooaru

Tartu on liitunud rohelisema linnakeskkonna loomiseks projektiga Health and Greenspace. Kas tartlaste ja linnakülaliste tervist puudutavate lahenduste osas on juba ka konkreetsemaid plaane tehtud, räägivad abilinnapea Raimond Tamm ja linnamajanduse osakonna projektijuht Jaanus Tamm.

Alates selle aasta veebruarist osaleb Tartu linn projektis Health and Greenspace, mille peamine fookus on kliimamuutuste mõjude leevendamisel ning müra ja õhusaaste vähendamisel. 2022. aastani kestva projektiga keskendutakse tervisliku ja elamisväärse linnakeskkonna loomisele. Selle tulemusel loodav keskkond aitab kohaneda kliimamuutuste mõjuga ning edendab kodanike kehalist aktiivsust ja tervislikke eluviise.

«Kliimamuutused avaldavad pikemaajalises vaates linnakeskkonnale olulist mõju, kuid nutikas linnaruumi arendamine võimaldab meil nende muutustega paremini kohaneda. Tartu peamiseks tugevuseks on ennekõike justnimelt siinne hea elukeskkond ning rohelise taristu arendamine võimaldab seda suurt väärtust hoida,» rääkis abilinnapea Raimond Tamm.

Tartu linnamajanduse osakonna projektijuhi Jaanus Tamme sõnul töötatakse projektis välja rohearhitektuuri põhimõtted hoonete ja linnaruumi kavandamisel ning plaanis on need põhimõtted siduda Tartu linna üldplaneeringuga.

Tartlaste jaoks väljenduvad projekti konkreetsed tulemused linnaruumi muutuses – näiteks roheaiad hoonetel või ajutine- ja püsiv haljastus avalikus linnaruumis. 

«Läbimõeldud haljastusega vähendame soojusesaarte tekkimise võimalusi, aitame absorbeerida liigvett, vähendame ja hajutame liiklusmüra ja õhusaastet, tänu millele puhastub linnaõhk,» selgitas projektijuht ning lisas, et väiksem linnamüra ja looduslähedasem linnakeskkond mõjuvad hästi ka vaimsele tervisele.

«Projekti käigus tehtava tulemusel hingavad linnaelanikud ja külalised puhtamat õhku, tänu millele vähenevad hingamisteede- ja südamehaigused.»

Projektijuht Jaanus Tamm

Lisaks toob projektijuht välja linnas tehtavate muutuste mõju eakamate linlaste tervisele. «Väiksemad ja harvemini esinevad kuumusesaared võimaldavad vähendada terviseriske eakamatel ning nõrga südame või kõrgendatud vererõhuga inimestel,» täpsustas Tamm.

Tartu soovib rohelise keskkonna loomisel olla suunanäitaja. Projektiga Health and Greenspace seotud tegevused viiakse ellu jätkusuutlikele linnadele suunatud programmi Urbact III kaasabil ja Euroopa Liidu Regionaalse Arengufondi rahalisel toel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles