Rasedus muudab koroonaviiruse suhtes kaitsetumaks

PM Tervis
Copy
Lapseootel peruulannad Lima riikliku perinataalkeskuse ooturuumis 27. juulil 2020. Koroonaviiruse epitsentris Kesk-Ameerikas on rasedatele kehtestatud karantiinireeglid, mis võimaldavad liikuda kodust välja vaid äärmisel vajadusel, näiteks arsti juurde minekuks.
Lapseootel peruulannad Lima riikliku perinataalkeskuse ooturuumis 27. juulil 2020. Koroonaviiruse epitsentris Kesk-Ameerikas on rasedatele kehtestatud karantiinireeglid, mis võimaldavad liikuda kodust välja vaid äärmisel vajadusel, näiteks arsti juurde minekuks. Foto: Paolo Aguilar/EPA/Scanpix

Kui koroonaviirusega nakatub lapseootel naine, satub ohtu kaks inimest: nii naine ise kui ka veel sündimata laps. Esialgsete uuringute kohaselt ründab SARS-CoV-2 rasedaid üsna hoogsalt, kuna muutuste keerises oleva immuunsüsteemi ning kopsude ja südameveresoonkonna ülekoormatuse tõttu on naiste kehad haigustekitajatele vastuvõtlikumad.

Senine koroonastatistika on üsna murettekitav – Ameerika Ühendriikide andmeil on rasedail 50 protsenti suurem tõenäosus sattuda kroona tõttu intensiivravile ja seal olles vajavad nad 70 protsendi võrra rohkem hingamisravi, vahendab ERR.

Kuna pandeemia ajal eostatud lapsed ei ole veel sündinud, siis puudub võimalus teha põhjalikke järeldusi seni veel uurimata, kuid eelmise pandeemia ajal päevakorda kerkinud teemal, mis käsitleb haigustekitajate mõju loote arengule.

Ajakirjas Science käsitletud probleemistikuga tegelemisel on ülioluline rasedaid nakatumise eest kaitsta maskide kandmise, turvalise distantsi hoidmise, põhjaliku käte hügieenireeglite järgimise ja vajadusel ka eneseisolatsiooni abil. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles