Kunstiteraapia aitab sõnatult raskusi läbi töötada

Copy
Kui probleemid takerduvad sõnade taha, võib olla nende läbi töötamisel heaks abiks kunstiteraapia.
Kui probleemid takerduvad sõnade taha, võib olla nende läbi töötamisel heaks abiks kunstiteraapia. Foto: Shutterstock

Kunstiteraapia aitab olukorras, kus sõnadega on raske mõtteid ja tundeid kirjeldada. See on abiks ärevuse, stressi ja läbipõlemise korral ning aitab toime tulla ootamatute elumuutustega nagu rasked haigused, traumad ja suhete purunemine.

Kunstiteraapia on psühhoteraapia vorm, mis toetab spontaanset eneseväljendust ja aitab teadvustada ning aktsepteerida keerulisi minevikukogemusi. Selleks kasutatakse erinevaid loovtehnikaid ja vahendeid, nagu värvid, savi, fotod, graafika, maalimine, skulptuuride tegemine, pildistamine ja filmimine. 

«Kunstiline tegevus aitab olla kohal praeguses hetkes ja tuletab meelde, kui oluline on enesekaastunne ja teadlikkus iseendast, läbi mille on inimene võimeline muutuma ja leidma rahulolu,» selgitab Confido Meditsiinikeskuse kunstiterapeut Grete Siimut.

Terapeudi sõnul võib sotsiaalne ärevus vaevata teismelisi, kellel on raske koolis käia, suures klassiruumis õppida ja seal keskenduda. Niisamuti täiskasvanuid, kes väldivad sotsiaalseid, hirmu ja stressitekitavaid olukordi ning vaevlevad mitmete terviseprobleemide, näiteks migreeni ja paanikahäirete all.

«Sotsiaalse ärevuse korral sageli kardetakse öelda või kogemata teha midagi rumalat ja naeruväärset,» selgitab terapeut. Tihti kardetakse enamikke suhtlemist nõudvaid olukordi, eriti võõraste või endast vanematega, samuti välditakse rahvarohkeid kohti ja stressi tekitavaid olukordi nagu eksamid ja esinemised. Nii võib see lisaks isiklike suhete ohverdamisele takistada tööelu ja vallandada depressiooni. 

Kunstiteraapias aidatakse läbi kunstitöö tõlgendada inimese sisemaailma ja uurida ärevusetunnet ja selle tekitajaid. «Teraapia aitab olla olevikuhetkes ja maandada ärevusetunnet, samuti väljendada emotsiooni läbi kunsti, aitab teadvustada seisundit, vaadelda olukorda, kui ärevust ei ole, aktsepteerida ja olla enesekaastundlik,» selgitab Siimut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles