Teadlased leidsid kõigist inimeste organitest ja kudedest võetud proovidest plasti

PM Tervis
Copy
Teadlased leidsid inimorganitest- ja kudedest mikroplasti.
Teadlased leidsid inimorganitest- ja kudedest mikroplasti. Foto: Frank Hoermann/SVEN SIMON via www.imago-images.de/imago images/Sven Simon/Scanpix

Maa, vee ja õhu plastireostus on ülemaailmne probleem. Kui pudelid ja plastkotid lagunevad silmale nähtamatuteks osadeks, reostavad väikesed osad ikkagi keskkonda. Inimesed ja loomad neelavad neid osakesi alla ning selle tervisemõjud pole teada. Ameerika keemiaühing esitles esmaspäeval tulemusi, mis näitavad, et mikro- ja nanoplasti osakesi on leitud inimese organitest ja kudedest.

«Plastiosakeste keskkonnareostust võib leida pea kõikjal üle maakera ning mõne kümnendi jooksul oleme hakanud plasti suurepärase kasuteguri asemel nägema ohuna,» ütles tööd esitlenud Charles Rolsky. «On tõendeid, et plast jõuab meie kehadesse, kuid vähesed uuringud on seda sealt otsinud. Praegu me ei tea, kas see plast on pelgalt nuhtlus või esindab terviseriski.»

Mikroplast koosneb viiest millimeetrist väiksema läbimõõduga plastiosakestest. Nanoplasti läbimõõt on väiksem kui 0,001 millimeetrit. Metsloomade ja loommudelite uurimisel on seostatud mikro- ja nanoplasti viljatuse, põletiku ja vähiga, kuid tervisemõjud inimestele on praegu teadmata. Eelnevad uuringud on näidanud, et plast suudab läbida inimese seedetrakti. Rolsky ja Varun Kelkar soovisid teada saada, kas need osakesed kuhjuvad inimorganitesse. Mõlemad on Arizona riiklikus ülikoolis doktor Rolf Haldeni juhitavas laboratooriumis magistrandid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles