Teadlased: Covid-19 võib esile kutsuda ränga lihaseid mõjutava haiguse

PM Tervis
Copy
Ränk lihasnõrkus müasteenia kammitseb elu paljusid tahke.
Ränk lihasnõrkus müasteenia kammitseb elu paljusid tahke. Foto: Shutterstock

Uue koronaviiruse rasked juhud võivad vallandada haruldase, lihaseid nõrgendava autoimmuunse häire, väidavad teadlased.

Ajakirjas Annals of Internal Medicine avaldatud juhtumiaruandes kirjeldavad nad kolme patsienti, kellel pole varem olnud neuroloogilisi häireid, kuid kellel diagnoositi pärast koroonaviirusega nakatumist müasteenia ehk lihasnõrkus.

Umbes nädal pärast seda, kui tõusis palavik, mis oli seotud viiruse põhjustatud haigusega, tekkisid patsientidel sümptomid nagu neelamisraskused ja «unised silmalaud».

Itaalias Catanias asuva Garibaldi haigla meeskond väidab, et see on esimene kord, kui on teatatud seosest viirushaiguse ja müasteenia vahel. 

Mõnel juhul näib viirus meelitavat organismi aju ründama, käivitades immuunsussüsteemi niinimetatud autoantikehade tootmiseks. Need immuunvalgud võtavad sihikule ja ründavad haigustekitajate asemel inimese enda kudesid või organeid.

Müasteenia tekib siis, kui autoantikehad ründavad lihaste närviühendusi ja hingamisteede ning keha liikuvate osadega seotud skeletilihased muutuvad pärast aktiivsust nõrgaks. Nähtude hulka kuuluvad raskused rääkimisel, hingamisel või neelamisel, raskuste tõstmisel, silmalaugude vajumine. Ravi seisundile puudub ja sümptomeid hallatakse immuunsüsteemi aktiivsust pärssides.

Esimene patsient oli 64-aastane mees, kellel esines nelja päeva jooksul kuni 39 kraadini küündiv palavik. Viiendal päeval tekkis tal kahekordne nägemine ja lihasväsimus. Peagi selgus, et ta on Covid-19 suhtes positiivne.

Teine patsient oli 68-aastane mees, kellel oli seitse päeva kuni 38,8 kraadine palavik. Seitsmendal päeval tekkisid tal lisaks neelamisraskustele samad sümptomid nagu esimesel patsiendil, mis viis autoimmuunhäire diagnoosimiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles