Lisati veel kolm Alzheimeri tõve riskifaktorit

PM Tervis
Copy
Alzheimeri tõbi ajupiltides
Alzheimeri tõbi ajupiltides Foto: Shutterstock

Teadlased otsivad Alzheimeri tõvele ravi ja leevendust mitmel rindel, selgus Vikerraadio saates «Huvitaja».

Science Daily andmetel lisati tänavusel Alzheimeri Assotsiatsiooni konverentsil senisele üheksale riskifaktorile veel kolm: alkoholiga liialdamine, täiskasvanueas saadud peavigastus ja vanemas eas õhusaastega kokkupuutumine.

ERR vahendab, et need üheksa, mis juba varem risikifaktoritena kirjas olid, on: lapseeas puudulikuks jääv hariduskogemus ehk koolis mittekäimine, täiskasvanueas kuulmise kaotamine, kõrge vererõhk, ülekaal, suitsetamine, depressioon, sotsiaalne isoleeritus, füüsiline passiivsus ning vanemas eas väljaarenenud diabeet.

Jaapani ja Prantsuse teadlastest koosnev uurimisgrupp on võtnud appi infrapunalaserid, mille teatud sagedusel kasutamisel suudavad need lagundada Alzheimeri tõve puhul närvirakkude tööd häirivate valkude molekulidevahelised vesinikusidemed ja sealt edasi laguneb struktuur juba ise.

Peagi algavad kliinilised uuringud ravimikandidaadil nimega CMS121, kirjutab Science Direct. Hiirte peal tehtud katsed on tõestanud, et see ajurakkude ja rasvamolekulide suhet muutev preparaat suudab aeglustada ajurakkude vananemist ning anda mälu halvenemise protsessile tagasikäik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles