USA teadlased rajavad uue materjaliga tee kübermeditsiinile

PM Tervis
Copy
Virgatsainet sisaldava kattepolümeeriga kaetud elektroodide kasutamine ajukoes võimaldab jälgida aju närvirakkude tegevust ning tuvastada aju- või närvisüsteemihaigusi.
Virgatsainet sisaldava kattepolümeeriga kaetud elektroodide kasutamine ajukoes võimaldab jälgida aju närvirakkude tegevust ning tuvastada aju- või närvisüsteemihaigusi. Foto: Stocktrek Images/Scanpix

Kehasse paigaldatavad küberelemendid võivad aidata leida varakult ajukasvaja või asendada kahjustatud kudesid – paraku ei ole inimkeha elektroonikaseadmetele lihtne toimimiskeskkond. USA teadlased valmistasid uut tüüpi bioloogilis-sünteetilise materjali, millega kaetud küberelundid peavad inimkoes paremini vastu ning neid saab tulevikus kasutada ka tehisintellekti ja inimaju ühildamiseks.

Uurimisrühma juhi David Martini sõnul tekkis uue materjali loomise idee pärast ebaõnnestunud katset siirdada mikroelektroode inimajju, mis koosneb orgaanilisest soolarikkast eluskoest, olles suur takistus seadmete toimimiseks oluliste elektrisignaalide levikuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles