Koduvägivalla all kannatavate naiste toetuseks kõlab koorimuusika

PM Tervis
Copy
Collegium Musicale soovib Maria Fausti loodud koorimuusika kaudu juhtida tähelepanu valusale perevägivalla teemale. Maarja missa on pühendatud Eesti naistele, kes on kaotanud vägivalla tõttu iseenda.
Collegium Musicale soovib Maria Fausti loodud koorimuusika kaudu juhtida tähelepanu valusale perevägivalla teemale. Maarja missa on pühendatud Eesti naistele, kes on kaotanud vägivalla tõttu iseenda. Foto: Collegium Musicale

Kammerkoori Collegium Musicale tellimusel valminud Maria Fausti kooriteos «Maarja missa» on pühendatud kõigile koduvägivalla all kannatanuile. 22. augustil Tallinna Jaani kirikus toimuva kontserdi tulu läheb MTÜ Naiste Tugi- ja Teabekeskusele õigusabi paremaks korraldamiseks.

Laupäeval, 22. augustil kell 20 Tallinna Jaani kirikus esiettekandena kõlav «Maarja missa» on pühendatud kõigile koduvägivalla all kannatanuile.
 
Teadaolevalt on iga teine vägivallakuritegu Eestis seotud perevägivallaga. Eelmisel aastal registreeriti üle 4100 perevägivallakuriteo. «Tõenäoliselt suurendab seda numbrit tänavu veelgi isolatsiooni nõudnud koroonakevad,» ütles dirigent Endrik Üksvärav.
Maarja missa on pühendatud Eesti naistele, kes on kaotanud läbi vägivalla iseenda.
 
«Tegemist on väga valusa teemaga, enamjaolt suletud teemaga, mis teeb lahenduste leidmise ülimalt keeruliseks. Kuid seda enam peab sellest rääkima, et tekiks julgus muutusteks. Abi ja nõu küsimine on juba suur samm edasi. Antud teosega soovime omalt poolt teemale tähelepanu pöörata, tehes seda meile omaselt – läbi muusika,» lisab dirigent.
 
«Alandamine, mõnitamine, sihilik solvamine, ahistamine, kiusamine, verbaalne ja füüsiline vägivald on olnud meie ühiskonna tülgastav osa. Vägivald ei tunne geograafilisi, ideoloogilisi ega ka seisuse piire,» ütles helilooja Maria Faust. «Mitte ükski raamat, religioon ega ka kahjuks see muusikateos ei suuda lõpetada sõda meis endis. Lootus on, et see teos pakub lohutust ja veidi usku, et ühel päeval lõikab inimkond end lahti põhjuste ja tagajärgede ketist.»
 

KAVA: Maria Faust «Maarja missa» (2020, esiettekanne)
Tekst: Eero Epner, Karl Ristikivi luuletused, missatekstid

Esitajad: Maria Faust (saksofon), Indrek Vau (trompet), Andres Kontus (tromboon), Kristjan Kungla (fagott), Kammerkoor Collegium Musicale – Dirigent Endrik Üksvärav

Piletid müügis Piletilevis.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles