Teadlased avastasid, miks Ebola viirus võib tappa inimese, aga säästab nahkhiirt

PM Tervis
Copy
Kaitserõivastes tervishoiutöötajad Ebola viirushaiguse tagajärjel surnud lapse kirstuga Benis, Kongo Vabariigis 15. detsembril 2018. Kuna Ebola ohvrid on nakkusohtlikud ka pärast surma, siis kehtivad nende ärasaatmisel ranged erinõuded viiruse leviku takistamiseks.
Kaitserõivastes tervishoiutöötajad Ebola viirushaiguse tagajärjel surnud lapse kirstuga Benis, Kongo Vabariigis 15. detsembril 2018. Kuna Ebola ohvrid on nakkusohtlikud ka pärast surma, siis kehtivad nende ärasaatmisel ranged erinõuded viiruse leviku takistamiseks. Foto: GORAN TOMASEVIC/REUTERS/Scanpix

Ebola viirus põhjustab inimestel väga raske, sageli letaalse kuluga haigestumise. Viimase kümne aasta jooksul on Ebola põhjustanud raskesti kontrollitavaid haiguspuhanguid, millest viimatised leidsid aset Kesk- ja Lääne-Aafrikas. Hiljuti said teadlased jälile, miks puuviljatoidulised nahkhiired, kes on Ebola viiruse peremeesloomad, taluvad viirusnakkust inimestega võrreldes märgatavalt kergemini.  

Ebola on viirushaigus, mis kandub inimesele kokkupuutel nakatunud metsloomaga, näiteks nahkhiired ja primaadid. Haige inimene levitab viirust vere ja bioloogiliste vedelikega, sealhulgas lümf, uriin, higi. Spetsiaalset viirusevastast vaktsiini ja ravi veel ei ole. Texase Ülikooli teadurite uuringust selgub, et Ebola viirus ja nahkhiired võivad harmooniliselt koos elada, kuna nahkhiire rakud suudavad kutsuda viiruses esile muutusi, mis muudavad selle vähem kahjulikuks. Inimorganismis aga toimub viiruse kiire levik, mis kahjustab mitmete elundite tegevust. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles