Terviseeksperdid: kui ravimil on toime, siis on ka kõrvaltoime

PM Tervis
Copy
Ravimitega kaasnevate kõrval- ja koostoimete mõjul tekkivad sümptomid võivad jääda inimesele märkamatuks; samas võib tekkida ka eluohtlikke reaktsioone. Ravimi infolehelt tuleb lugeda juhiseid ravimi õige kasutamise, vastunäidustuste, hoiatuste ja säilitamistingimuste kohta.
Ravimitega kaasnevate kõrval- ja koostoimete mõjul tekkivad sümptomid võivad jääda inimesele märkamatuks; samas võib tekkida ka eluohtlikke reaktsioone. Ravimi infolehelt tuleb lugeda juhiseid ravimi õige kasutamise, vastunäidustuste, hoiatuste ja säilitamistingimuste kohta. Foto: Tim Ireland/PA/Scanpix

Haigestudes on paljud inimesed harjunud haarama ravimipaki järele. Terviseeksperdid selgitavad, miks on oluline lugeda ravimiga kaasas olevat infolehte ning millised võivad olla ravimiga kaasnevad kõrval- ja koostoimed.

Arendusjärgus koroonaviirusevastase vaktsiini ja ravimite ohutuse hindamisel rõhutas nakkushaiguste tippekspert professor Irja Lutsar, et kõigile tulevastele arstidele ja apteekritele õpetatakse ülikoolis, et kui ravimil on toime, siis on tal alati ka kõrvaltoimed. Sama kehtib ka vastupidisel juhul.

Seega on tõhusaks ja ohutuks kuulutatud ravimite puhul püütud leida tasakaal saadava kasu ja võimalike ohtude vahel. Ravimiameti spetsialistid selgitavad, millised on ravimitega kaasneda võivad kõrval- ja koostoimed ning kui oluline on lugeda ravimi infolehte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles