Uuring: viirus võib püsida teatud tingimusel õhus 23 korda kauem

PM Tervis
Copy
Kõrge õhuniiskus pärsib viirust sisaldada võivate hingamisteedest paiskunud piiskade kiiret aurustumist.
Kõrge õhuniiskus pärsib viirust sisaldada võivate hingamisteedest paiskunud piiskade kiiret aurustumist. Foto: Shutterstock

Teadusajakirjas Physics of Fluids avaldatud uues uuringus selgus, et õhu kõrge niiskustaseme korral võivad välja hingatavad piisad – mis võivad sisaldada koroonaviirust või muid patogeene – püsida seal 23 korda kauem kui kuivas õhus.

Nimelt 95-protsendilise õhuniiskuse korral väljutatud 50 mikroni suurused piisad püsisid õhus kuni 23 korda kauem kui nullprotsendilise õhuniiskuse puhul. Seda seetõttu, et tilgad aurustuvad kiiremini, kui õhus on vähem veeauru. See kehtis eriti väiksemate uuritud piiskade kohta, võrreldes nendega, mis olid 100 mikroni suurused ja langevad kiiremini maapinnale.

Oluline on märkida, et uuringus ei käsitletud konkreetselt koroonaviirust sisaldavaid piisku ja endiselt on palju vastamata küsimusi, kuidas õhus leviva Covid-19 ülekandumine täpselt töötab. Teada on aga, et haigete hingamisteedest väljuvad piisad kannavad endaga viirusosakesi. 

Vedelike füüsika uuring näitab, et patogeene sisaldavad piisad võivad niisketel päevadel õhus hõljuda palju kauem, selle asemel et kiiresti aurustuda.

Niiskuse ja hingamisteedest paiskuvate piisakeste suhe on aga keeruline ja arvestada tuleb mitut tegurit. Piiskade suurus mängib rolli nende maapinnale langemise potentsiaalis. 

Juunis ütles Massachusettsi ülikooli bioloogiadotsent Erin Bromage CNN-ile, et kõrgem õhuniiskus võib põhjustada suuremate tilkade teket ja seega kiiremat maha langemist, kuid oht püsiks ikkagi, kui nad maanduksid pindadele ja jääksid nakkusohtlikuks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles