Piimhappebakterite kasulikkusest meie organismile

Apotheka
Copy
Foto: Apotheka

Seljataha hakkavad jääma suvised grillpeod, suvekontserdid ja aiapeod, mis tõid endaga kaasa nii ülesöömise kui ka liigse alkoholi tarvitamise. Sügis toob endaga kaasa rutiinsema päevaplaani, lapsed lähevad kooli ja lasteaeda ning õige aeg on hakata uuesti tähelepanu pöörama normaalsete seedeprotsesside taastamisele. Apotheka proviisor Anne-Mai Rogenbaum soovitabki siinkohal teha tutvust piimhappebakteritega ehk probiootikumidega ning on meile rõõmuga teejuhiks nende heade bakterite maailmas.

Ebatervislik toitumine, keskkonnamürgid ja kõrge stressitase on vaid mõned tegurid, mis muudavad soolestiku mikrofloora liigivaesemaks ja teevad meid haigustele vastuvõtlikumaks. Meie keha seedetraktis elab miljardeid mikroobe, kokku isegi üle 500 liigi, nii patogeenseid kui ka mittepatogeenseid. Mittepatogeensed kaitsevad meid haigustekitajate liigse paljunemise eest ja väldivad limaskesta kahjustuste teket. Patogeensed aga vastupidi lõhuvad limaskesta terviklikkust. Oluline on säilitada nende kahe vastastikune tasakaal, et püsida terve ja tugevana.  Veel jagunevad probiootikumid kaheks bakterite liigiks, millest uuritumad on laktobatsillid ja bifidobakterid, mis omakorda jagunevad erinevateks tüvedeks.

Seega probiootikumid mõjutavad olulisel määral kogu organismi arengut ja füsioloogilisi protsesse. Olles ainevahetuslikult aktiivsed, aitavad kaasa teatud vitamiinide sünteesile, püsivad vastastikuses seoses teiste mikroorganismidega ja soole epiteeliga, kesknärvisüsteemiga, osalevad immuunsuse tagamisel olles barjääriks toksiinidele ja parasiitidele.

Organismi toetamine

Me saame ise tagada oma organismi normaalse toimimise, kui toetame ning turgutame teda regulaarselt ja õigel ajal. Piimhappebaktereid tasub tarvitada näiteks antibiootikumikuuri ajal, enne soojamaa reisi või haiguse ennetamiseks ning organismi tugevdamiseks.

Antibiootikumid ei tee vahet, kas bakter on patogeenne või mitte ning hävitavad ühtmoodi kõike, seedetraktis suuremal määral just laktobatsille ja bifidobaktereid. Kui aga tasakaal on läinud paigast ära ja patogeensed bakterid saavutanud ülekaalu, tekivad probleemid: kõhulahtisus, -kinnisus või -gaasid. Tasakaalu aitavad taastada just piimhappebakterid, mida kasutatakse organismi normaalse mikrofloora taastamiseks ning organismi vastupanuvõime tõstmiseks. Piimhappebaktereid soovitatakse hakata kasutama samaaegselt antibiootikumikuuri algusega.

Organismi mikrofloorat tasub tugevdada probiootikumidega ka 7–10 päeva jooksul enne soojale maale reisimist, et kaitsta organismi sealsete kehale võõraste bakterite ja kõhuviiruste mõju eest. Enne eksootilisse paika sõitmist võiks teha läbi kahenädalase probiootikumikuuri, et võõraste toitude seedimine oleks kergem ega tekitaks probleeme. Probiootikumid aitavad lisaks kõhulahtisusele ka kõhukinnisuse korral ja nii on enam lootust, et kõht püsib korras terve reisi jooksul. Proovida võiks näiteks Compiflora preparaate.

Probiootikumid on kasutusel organismi normaalse mikrofloora taastamiseks ning organismi vastupanuvõime tõstmiseks. Piimhappebakterite kuure soovitatakse näiteks sageli haigestuvatele lastele. Kõige rohkem viiruseid liigub kollektiivis, varsti on aeg seada lastel sammud kooli ja lasteaia suunas, mis võib kaasa tuua endaga haigestumisi. Kõige olulisem organ immuunsuse tagamisel on soolestik, kus asub 70% immuunrakkudest. Probiootilised piimhappebakterid aitavad haigustekitajaid ja nende toksiine kahjutuks muuta.

Sümptomite esinemine

Esmajärjekorras vajame piimhappebaktereid seedehäirete (kõhukinnisus või -lahtisus), kõhugaaside, soori, tupeseene või kõrvetiste ilmnemisel. Probleemi süvenemisel võivad tekkida mao- ja kaksteistsõrmiksoole põletik, jämesoole kroonilised haigused, allergiad teatud toiduainetele või depressioon ja meeleolu kõikumised. Tugevalt rikutud mikrofloora sümptomiteks on halb lõhn suus, paksenenud keel, söögiisu tugev kõikumine, praod suunurkades, suurenenud higistamine, närvilisus, valud kõhus, juuste väljalangemine, lööve, näonaha muutumine hallikaskollaseks ja peapööritus.

Meie sooltes elab miljoneid baktereid, kes soodustavad seedimist, tootes vitamiine ning hoides seedimise korras. Nende bakterite kooskõla häirimine võib samuti soodustada kõhukinnisust. Järjest rohkem puudutab see inimesi, kellel on istuv eluviis ja vähene füüsiline aktiivsus. Kindlasti ei ole siis aga ainsaks lahenduseks kõhulahtistid – ka paarinädalasest probiootikumide kuurist võib abi olla. Piimhappebakterid aitavad taastada soolestiku normaalse mikrofloora ja seeläbi aitavad ületada ka kõhulahtisust.

Intiimprobleemide korral tasub samuti abi otsida piimhappebakteritelt. Näiteks tupe limaskesta põletikusarnase seisundi ehk bakteriaalse vaginoosi korral soovitame naistele Karpalact Strong kapsleid, mis sisaldavad kolme piimhappebakterite tüve, mis täiendavad organismis juba olemasolevaid soolebaktereid.

Apteegist leiab ka naistele mõeldud intiimpesuvahendeid, kuhu on lisatud piimhapet, mis tagab normaalse happelise keskkonna ning aitab nõnda vähendada põletikku tekitavate mikroorganismide paljunemist. Samuti on saada ka Ellen probiootilised tampoonid, mida võib kasutada tavaliste tampoonide asemel ning mis aitavad vähendada sügelust, ärritust, halvalõhnalisi eritisi ja säilitada normaalset vaginaalset mikrofloorat.

Atoopiline dermatiit ja erinevad allergiad on praegusel ajal sage ja väga suur probleem, mis häirivad oluliselt inimese igapäevaelu ja langetavad tema elukvaliteeti. Ka nende probleemide korral saab leevendust erinevatest probiootikumidest. 

Kuidas valida?

Kui tahad olla kindel, et su keha saab kätte vajaliku hulga häid baktereid, siis tasub nõu pidada apteekriga. Apteekides on probiootikumide valik suur. Erinevusi on nii nende koostises, preparaadi vormis kui ka annustes, mitu korda päevas võtta. Oluline on siinkohal mõista, et iga probiootikum ei mõju kõigile alati ühtmoodi. Meil kõigil on erinev, ainult endale omane füsioloogia, toitumine ja soole mikroobide kooslus. Seetõttu tuleb enne kuuri alustamist kindlasti konsulteerida arsti või apteekriga.

Apteekides müügil olevaid preparaate tasub aga eelistada seetõttu, et tablettide, kapslite ja pulbrite näol olevaid probiootikume on võimalik manustada suuremates kogustes ja täpsemalt doseerida kui toidus olevaid. Üldiselt võib piimhappebakterite preparaate tarvitada nii lühiajaliselt kuurina kui ka pikemat aega. Probiootikumide puhul üledoseerimise ohtu ei ole. Kasulike bakterite juurde manustamine võib oluliselt aidata säilitada head tervist.

Copy
Tagasi üles