Selgitati välja parim ravim ülemiste hingamisteede haiguste vastu

PM Tervis
Copy
VILJANDI, EESTI, 19JUL20
Avatud talude päev. Kärma talu. Mesi.
EMO RIIG/SAKALA
VILJANDI, EESTI, 19JUL20 Avatud talude päev. Kärma talu. Mesi. EMO RIIG/SAKALA Foto: Elmo Riig / Sakala

Oxfordi ülikooli teadlased leidsid, et mee toime ülemiste hingamisteede haiguste vastu on tõhusam kui muud tavalised abinõud.

Ajakirjas BMJ Evidence-based Medicine avaldatud artiklis kirjeldavad teadlased mitmete kliiniliste uuringute tulemusi, mis hõlmasid ülemiste hingamisteede ravi. 

Viimaste aastate jooksul on meditsiiniringkonnad tundnud muret, et bakteritel on välja kujunenud resistentsus antibakteriaalsete ainete suhtes. Eriti probleemsed on haiguste puhul kirjutatud antibakteriaalsed retseptiravimid, mis patsiente tihtilugu ka ei aita, kuna valdava osa hingamisteede haigustest põhjustavad viirused, mitte bakterid. Seetõttu on teadlased otsinud nakkuste vastu muid abinõusid ja silma on hakanud paistma üks ravimeetod – mee tarvitamine.

Kombineeritud andmeid analüüsides leiti, et mesi osutus parimaks raviks kõigi testitute seas. Lisaks tõhusamale köha ravimisele – vähenesid nii köha raskusaste kui sagedus – lühendas see ka haiguse keskmist kestust kahe päeva võrra.

Teadlased märgivad, et mesi toimib ülemiste hingamisteede haiguste ravimina seetõttu, et see sisaldab vesinikperoksiidi – tuntud bakterite hävitajat –, mis muudab selle ka tõhusaks kriimustuste ja lõikehaavade puhul. Samuti on mesi õige konsistentsiga – selle paks mass katab kurgu, rahustades ärritust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles