Uneterapeudid: koroonapandeemia muutis une kvaliteeti ja unenägusid

PM Tervis
Copy
Pandeemiaaegsetes unenägudes on nii otseses mõttes viirusele alla jäämist kui ka metafoorset, milles ähvardavad mürgised putukad, ründajad, tulekahju või tsunami. Sagedane tunne on seotud ahistava lähedusega, kus massid tunglevad liiga lähedal, puudutatakse üksteist või köhitakse inimeste peale.
Pandeemiaaegsetes unenägudes on nii otseses mõttes viirusele alla jäämist kui ka metafoorset, milles ähvardavad mürgised putukad, ründajad, tulekahju või tsunami. Sagedane tunne on seotud ahistava lähedusega, kus massid tunglevad liiga lähedal, puudutatakse üksteist või köhitakse inimeste peale. Foto: Shutterstock

Alates pandeemia algusest on paljud inimesed kogu maailmas märganud oma öiste unenägude muutust. Räägitakse, et unenäod on võõrad, rahutumad ja erksamad. Une-eksperdid aitavad seda nähtust mõista ning annavad nõu, mida teha ja millest mõelda enne uinumist, et vältida n-ö koroonaunenägusid.

Inimesed on teatanud pandeemia ja sellest tulenevate meetmete mõjust nende vaimsele tervisele ja üldisele heaolule. Üks omapäraseid nähtusi on unenägude olemuse ja intensiivsuse muutus. Sagedaseimad pandeemiaaegsed unenägude teemad on hirmud ja ärevused, trauma, lahenduse otsimine ning postapokalüptilised või pandeemiajärgsed stsenaariumid. Kuigi on nähtud ka positiivseid unenägusid kogu inimkonda päästvast ravimist või imelisest tervenemisest, on koroonaaja eelse kontrollgrupi unenägudega võrreldes viimase poolaasta unenägude ärevusnivoo läbivalt kõrgem. 

Uneterapeudid jagavad n-ö koroonaunenägude eemale hoidmiseks järgmisi soovitusi:

  • Magamamineku eel soovitava unenäo mõttes läbi mängimine ning positiivsete mõtete mõlgutamine aitab ennetada ärevust ja suurendab kosutava une tõenäosust. 
  • Kui puudub elav kujutlusvõime, pane öökapile pilt inimesest või kohast, millest unistada ja vaata seda enne tule kustutamist. 
  • Vaata seiklusfilmi või loe ilukirjandust sellisel teemal, mida ka unenäos meeldiks vaadata. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles