Tehisintellekti analüüsitud selfid võivad päästa südamed

PM Tervis
Copy
Teadaolevalt on Hiinas tehtud uuring esimene töö, mis näitab, et tehisintellekti saab kasutada nägude analüüsimiseks, et tuvastada südamehaigusi.
Teadaolevalt on Hiinas tehtud uuring esimene töö, mis näitab, et tehisintellekti saab kasutada nägude analüüsimiseks, et tuvastada südamehaigusi. Foto: Shutterstock

Arstile selfi saatmine võib uurijate sõnul olla soodne ja odav viis südamehaiguste tuvastamiseks. Teadusajakirjas European Heart Journal avaldatud uuringus näidati esmakordselt, et süvaõppe algoritmiga saab tuvastada südame isheemiatõbe. Selleks on vaja analüüsida nelja fotot inimese näost.

«Meile teadaolevalt on see esimene töö, mis näitab, et tehisintellekti saab kasutada nägude analüüsimiseks, et tuvastada südamehaigusi. See on samm edasi süvaõppel põhineva tööriista arendamiseks, mida saaks kasutada südamehaiguse riski hindamiseks kas polikliinikutes või selleks, et patsiendid saaksid selfisid tehes ise kuvamist teha. See võib suunata edasistele diagnostilistele uuringutele või kliinilisele visiidile,» ütles uuringut juhtinud professor Zhe Zheng.

«Meie peamine eesmärk on arendada välja eneseraporteeritud kasutuseks mõeldud rakendus kõrge riskiga kogukondadele hindamaks südamehaiguse riski enne kliiniku külastamist. See võib olla soodne, lihtne ja tõhus viis tuvastamaks patsiente, kes vajavad täiendavaid uuringuid. Algoritm vajab aga edasist viimistlemist ja valideerimist teiste populatsioonide ja rahvaste seas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles