Peapööritus võib olla seotud olulise vitamiini puudusega

PM Tervis
Copy
Vertiigo ja ringiratast käiv maailm.
Vertiigo ja ringiratast käiv maailm. Foto: Shutterstock

Vertiigo ehk peapööritus on sage häire, mis esineb 5–10 protsendil rahvastikust, sagedamini vanemaealistel. Madalat D-vitamiini taset parandades võib vertiigo esinemissagedus väheneda, leiti uuringus.

Enamikul juhtudest on see seotud sisekõrva funktsiooni häirega ning selle sagedasim avaldusvorm on healoomuline asendivertiigo. Healoomulise asendivertiigo põhjuseks peetakse kaltsiumiainevahetuse häiret, mispuhul sisekõrva poolring-kanalites ladestuvad sademena kaltsiumisoolade kristallid, mis takistavad endolümfi ringlemist. Seetõttu häirub sisekõrvas kehaasendi muutustest tekkivate impulsside edasikanne suur- ja väikeajju. Tulemuseks on pea ja keha asendi muutumisel tekkiv pearinglus ja tasakaaluhäired.

Lõuna-Korea Souli ülikooli uurijad püüdsid välja selgitada, kas kaltsiumiainevahetuse mõjutamine D-vitamiini ja kaltsiumi asendusraviga võiks vähendada healoomulise asendivertiigo atakkide esinemissagedust, vahendab ajakiri Eesti Arst.

Uurijad jälgisid vertiigoatakkide all kannatavat 957 haiget ühe aasta vältel. Uurimisgrupi 348 patsiendile, kelle vere D-vitamiini sisaldus oli referentsväärtuse alumisel piiril – 20 ng/ml või vähem, manustati kahel korral päevas 400 ühikut D-vitamiini ning 500 mg kaltsiumi. Kontrollrühma kuulus 532 patsienti, kellele manustati sama skeemi kohaselt platseebot.

Tulemustest selgus, et asendusravi saanute grupis kordusid aasta jooksul healoomulise asendivertiigo atakid 24 protsendi võrra harvem kui platseebot saanud patsientidel. Seega vähendab D-vitamiini defitsiidiga patsientidel asendusravi D-vitamiini ja kaltsiumiga märgatavalt healoomulise asendivertiigo atakkide kordumise riski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles