Teadlased selgitavad, miks koroonaviirus ohustab mehi rohkem kui naisi

PM Tervis
Copy
Ülemaailmselt moodustavad mehed umbes 60 protsenti COVID-19-ga seotud surmajuhtumitest. Uuringust selgus, et naiste parem haigusega toimetulek on seotud nende tugevama immuunsüsteemiga, mis toodab aktiivsemalt viirusnakkust kahjutuks tegevaid T-lümfotsüüte. Meestel aga tekib sagedamini põletikuliste valkude ülereageerimine, nn tsütokiinide torm, mis viib organismi immuunsüsteemi kokku kukkumiseni.
Ülemaailmselt moodustavad mehed umbes 60 protsenti COVID-19-ga seotud surmajuhtumitest. Uuringust selgus, et naiste parem haigusega toimetulek on seotud nende tugevama immuunsüsteemiga, mis toodab aktiivsemalt viirusnakkust kahjutuks tegevaid T-lümfotsüüte. Meestel aga tekib sagedamini põletikuliste valkude ülereageerimine, nn tsütokiinide torm, mis viib organismi immuunsüsteemi kokku kukkumiseni. Foto: Shutterstock

Hiljutine uuring, milles käsitleti meeste ja naiste organismis tekkivat immuunvastust pärast nakatumist uue koroonaviirusega, toob selgust tõsiasja, miks naised ja mehed põevad viirushaigusi erinevalt.

Alates koroonapandeemia algusest on olnud selge, et eriti vanematel meestel on viirushaiguse põdemise järgne suremise oht palju suurem kui samas vanuses naistel, ometigi on seni konkreetne põhjus jäänud selgusetuks, vahendab Medical Xpress. Ajakirjas Nature avaldatud uues uuringus koroonahaigete immuunreaktsioone võrreldes selgus, et naiste parem haigusega toimetulek on seotud nende tugevama immuunsüsteemiga. Neil tekib suurem hulk T-lümfotsüüte, mis suudavad viirusi ära tunda ja neid kõrvaldada. Meestel oli viirusosakeste rünnakule reageerivate T-rakkude aktiivsus nõrgem – mida vanemad mehed olid, seda nõrgem oli reaktsioon.

Autorite sõnul võib see tähendada, et mehed ja naised vajavad erinevat ravi. «Meestel tuleks vaktsiiniga aktiveerida T-lümfotsüütide reaktsiooni, samas kui naistele võiks anda ravi võimaliku tsütokiinide tormi summutamiseks,» ütles uuringurühma juht dr Akiko Iwasaki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles