Uurimustulemused kinnitavad, kellel on Covid-19 suremusrisk ligi poole suurem

PM Tervis
Copy
Koroonaviirusega nakatumise järgselt haigestunud inimestel on ülekaalu korral ligi poole suurem suremusrisk; nende võimalus haiglasse sattuda on 113 protsenti suurem ning intensiivravissepalatisse jõudmise ja hingamist toetava ravi tõenäosus 74 protsenti suurem kui tavakaalus eakaaslastel.
Koroonaviirusega nakatumise järgselt haigestunud inimestel on ülekaalu korral ligi poole suurem suremusrisk; nende võimalus haiglasse sattuda on 113 protsenti suurem ning intensiivravissepalatisse jõudmise ja hingamist toetava ravi tõenäosus 74 protsenti suurem kui tavakaalus eakaaslastel. Foto: Shutterstock

Seni on peetud uue koronaviirusega nakatumisel riskirühmaks eesliinitöötajaid ning eakaid ja krooniliste haigustega, sealhulgas immuunpuudulikkusega inimesi. Mitmed uuringud on viidanud keha kõrgenenud rasvasisalduse rollile viirushaigustega toimetulekul. Hiljutised andmed kinnitavad, et suure ülekaaluga inimestel on oht koroonahaiguse raskeks kuluks ning tüsistuste tekkeks, vahendab Medical News.

Põhja-Carolina ülikooli, Maailmapanga ja Saudi Tervise Nõukogu teadlaste laia valimiga uuring näitab, et ülekaalulisus suurendab Covid-19 tõttu suremise riski isegi 48 protsenti, viidates ka sellele, et rasvunud inimeste vaktsineerimine koroonaviiruse vastu võib osutuda vähem efektiivseks. Väljaandes Obesity Reviews avaldatud uurimustöö jaoks analüüsisid teadlased üle maailma tehtud 75 uuringut, mis hõlmasid ligi 400 000 patsienti. 

Keha kõrgest rasvasisaldusest tingitud metaboolsed muutused, nagu põletik ja insuliini kasutamise võime vähenemine, häirivad keha võimet võidelda infektsioonide vastu. «Ülekaalulistel inimestel on suurema tõenäosusega ka füüsilised vaevused, mis muudavad haigustega võitlemise raskemaks. Muuhulgas võib tekkida uneaegne hapnikuvaegus, mis kahjustab kopsuvereringet ja sellega seoses ka teiste organite tegevust; suur kehamassiindeks põhjustab raskusi intensiivraviks vajalike protseduuride tegemisel, näiteks hingetoru intubeerimisel, haigla tingimustes,» selgitas dr Melinda Beck Põhja-Carolina ülikoolist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles