Mida teha, kui liigesed valutavad?

Apotheka
Copy
Foto: Apotheka

Kuumad ja päikeselised suveilmad hakkavad vaikselt taanduma ning september toob endaga kaasa niisked, jahedamad ja rõskemad sügisilmad. Selliste muutuste tulemusena võivad liigesed hakata meile endast märku andma ning esmalt hakatakse abi otsima apteegist. Apotheka proviisor Anu Hoop annab nõu, kuidas antud probleemi ennetada ning käepäraste vahenditega leevendada.

Liigesevalu on üks sagedasim kaebus, mille tulemusel pöördutakse apteekri poole. Enamjaolt puutuvad selle murega kokku eakamad inimesed, kuid kahjuks diagnoositakse järjest enam reumaatilisi haigusi ka noortel inimestel.

Anu Hoobi sõnul võivad liigesevalu põhjused olla väga erinevad. Vanemas eas on valu peamiseks põhjuseks liigeste kulumine. Nooremas eas apteegikülastajad kurdavad sügise saabudes erinevate vanade vigastuste üle, mis annavad endast märku jahedate ja rõskete ilmade ilmnemisel.

Uue aasta ja septembri algus toovad enamasti endaga kaasa ka uusi lubadusi, seega täituvad treeningsaalid ja jooksurajad, mis omakorda võivad viia ülekoormuseni ning erinevate traumadeni. Ootamatu treeningu ja kiiresti kasvava koormuse tulemusel võib tekkida valu nii põlve kui selga ning võib kaasneda liigeste ragisemine.

Proviisor rõhutas, et kui liigesevaluga kaasneb üle kahe nädala paistetus ja öised valuhood ei lase magada ning hommikul on raske saada liikuma, siis tuleks kindlasti pöörduda perearsti jutule. Väiksemate sümptomite esinemisel võib saada abi ka apteegiriiulilt. «Apteegist leitavad preparaadid pakuvad leevendust, hoiavad olukorra stabiilsena ning pigem tagavad, et probleem ei süveneks,» rääkis Anu Hoop.

Mis on glükoosamiin?

Glükoosamiin on liigesepindade, kõhre, selgroo lülivaheketaste ja liigesevedeliku koostisosa, mis garanteerib meile kõhre vastupidavuse ja paindlikkuse.

Glükosamiin on ka toidulisand, mida meie organism vajab keeruliste molekulide tootmiseks, mis aitavad parandada liigesekõhrede toonust. Meie keha toodab ise ka glükosamiini, kuid kahjuks vananedes selle ulatus sidekudedes väheneb ning see võib kaasa tuua kõhrepindade õhenemise ehk tekkida võivad väikesed augud või mõrad. Kui kõhre lagunemine jätkub, siis ilmnevad liigesekahjustuse sümptomid. Seega vajame glükosamiini liigesekõhre kahjustuste ja liigeste kulumise ennetamiseks või piiramiseks.

Proviisori sõnul näitab praktika seda, et kahjuks tullakse toidulisandit küsima sümptomite ilmnemisel. «Kui juba liigesed valutavad või on turses, siis pöördutakse apteeki,» nentis proviisor Anu Hoop ja rõhutas, et pigem soovitab ta teha ühe kuuri juba ennetavalt, kui näiteks koormus liigestele on antud perioodil suurem (ülekaal, treeninglaager, pikem matk tulemas).

«Oma keha tuleb kuulata, kui liiges hakkab endast tundma andma, tekib valulikkus ja naksumine, siis tuleks kindlasti pöörduda apteekri või perearsti poole,» sõnas Anu Hoop.

Elustiil

Proviisori sõnul tasub liigesevaevuste korral ja ennetamiseks üle vaadata kriitilise pilguga oma elustiil ning liikuda tervisliku ja tasakaaluka toitumise suunas. «Aktiivne elustiil ja korrapärane treening aitab tugevdada liigeseid ümbritsevaid lihaseid ning säilitada liigeste liikumisulatust,» rääkis Anu Hoop ja soovitas teha kepikõndi, võimelda, ujuda või käia vesiaeroobikas. Proviisori sõnul on erinevad tegevused vees väga kasulikud, kuna liiges püsib pidevas liikumises, kuid koormus liigesele on väga väike, lisaks paranevad vereringe ja ainevahetus. «Iga liikumine tugevdab lihaseid, mis omakorda pakuvad tuge ja toetust liigestele,» nentis Anu Hoop.

Kindlasti on kasulik püsida mõistlikus kehakaalus, sest liigne kehakaal koormab meie keha ning võib erinevaid vaevusi esile kutsuda ja süvendada. Proviisori sõnul on soovituslik kanda ka paksu ja pehme tallaga jalanõusid, sest jalats vähendab põrutust ning liiges saab seeläbi vähem koormust.

Copy
Tagasi üles