Euroopa Liit sõlmis AstraZenecaga Covid-19 vaktsiini soetamise lepingu

PM Tervis
Copy
AstraZeneca keemik Sydneys Austraalias 19. augustil 2020.
AstraZeneca keemik Sydneys Austraalias 19. augustil 2020. Foto: DAN HIMBRECHTS/EPA

Suurbritannia ja Rootsi ettevõte AstraZeneca ning Euroopa Komisjon allkirjastasid täna esimese lepingu, mille üle komisjon pidas Euroopa Liidu (EL) liikmesriikide nimel ravimifirmaga läbirääkimisi. Leping võimaldab osta Covid-19 vaktsiini kõigil ELi liikmesriikidel, samuti sisaldab see annetusi madalama ja keskmise sissetulekuga riikidele või ümbersuunamist teistesse Euroopa riikidesse.

Lepingu alusel saavad liikmesriigid osta 300 miljonit AstraZeneca vaktsiinidoosi koos võimalusega soetada veel 100 miljonit doosi, mida jaotatakse proportsionaalselt elanike arvuga.

Sarnaseid lepinguid arutatakse ka teiste tootjatega

Komisjon jätkab sarnaste lepingute arutamist teiste vaktsiinitootjatega ning on lõpetanud edukad ettevalmistavad kõnelused järgmiste ravimifirmadega: Sanofi-GSK 31. juulil, Johnson & Johnson 13. augustil, CureVac 18. augustil ja Moderna 24. augustil.

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ütles: «Leping AstraZenecaga on Euroopa Komisjoni vaktsineerimisstrateegia käegakatsutav tulemus. Loodame, et esimene ohutu ja tõhus Covid-19 vaktsiin näeb ilmavalgust 2020. aasta lõpus või 2021. aasta alguses.»

Vaktsiinikandidaadi tulemused on paljutõotavad

AstraZeneca ja Oxfordi ülikooli koostöös välja töötatud vaktsiinikandidaat on jõudnud juba kliiniliste uuringute  II/III etappi, pärast seda, kui I/II etapis saadi paljutõotavaid tulemusi seoses ohutuse ja immunogeensusega.

Tänane leping põhineb 14. augustil AstraZenecaga sõlmitud eellepingul, mida rahastatakse erakorralise toetuse rahastamisvahendist.

Otsus toetada AstraZeneca pakutavat vaktsiini põhineb muu hulgas teaduslikul lähenemisviisil ja usaldusväärsel tehnoloogial (mittepaljunev, rekombinantne šimpansi adenoviirusel põhinev vaktsiin ChAdOx1), suuremahulisel kiirel tarnimisel, maksumusel, riskijagamisel, vastutusel ja tootmisvõimsusel, millega suudetakse varustada kogu ELi.

Vaktsiin peab olema ohutu

Komisjon kasutab koos liikmesriikide ja Euroopa Ravimiametiga ELi õigusraamistikuga ette nähtud paindlikkust, et kiirendada  häid tulemusi andnud Covid-19 vaktsiinidele loa andmist ja nende kättesaadavust, säilitades samal ajal vaktsiinide kvaliteedi, ohutuse ja tõhususe standardid.

Vajalikud ohutusnõuded ja Euroopa Ravimiameti erihinnang, mis on osa ELi müügiloa menetlusest, tagavad kodanike õiguste täieliku kaitse.

Selleks et kompenseerida tootjate võetud suuri riske, on eellepingutega ette nähtud, et liikmesriigid hüvitavad tootjale teatavatel tingimustel tekkinud kohustused. Vastutus jääb endiselt ettevõtetele.

Taust

Tänane leping AstraZenecaga on oluline samm komisjoni 17. juunil 2020 vastu võetud Euroopa vaktsiinistrateegia rakendamisel. Strateegia eesmärk on tagada kõigile Euroopa kodanikele 12–18 kuu jooksul kvaliteetne, ohutu, tõhus ja taskukohane vaktsiin.

Selleks sõlmib komisjon koos liikmesriikidega vaktsiinitootjatega eelostulepingud, millega reserveeritakse või antakse liikmesriikidele õigus osta teatav kogus vaktsiinidoose teatava hinnaga, kui vaktsiin muutub kättesaadavaks.

Eelostulepinguid rahastatakse erakorralise toetuse rahastamisvahendist, mille vahendid on ette nähtud erineva profiiliga ja eri ettevõtete toodetud võimalike vaktsiinide portfelli loomiseks.

Kaasava vaktsineerimise liitu kuuluvad riigid (Itaalia, Madalmaad, Prantsusmaa ja Saksamaa), kes alustasid AstraZenecaga läbirääkimisi, palusid komisjonil protsessi kõigi liikmesriikide nimel allkirjastatud lepinguga üle võtta.

Vaata ka

EL reageerimine koroonaviirusele

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles