WHO kinnitab: koroonakontaktseid tuleb testida ka siis, kui sümptomid puuduvad

PM Tervis
Copy
WHO tervisekriisiprogrammi COVID-19 tehniline juht Maria van Kerkhove kinnitab koroonakontaktsetele testi tegemise olulisust ka juhul, kui inimesel puuduvad haigustunnused. «Viiruse ülekandeahelate purustamine on võimalik vaid siis, kui suudetakse tuvastada ja isoleerida võimalikult paljud nakatunud.»
WHO tervisekriisiprogrammi COVID-19 tehniline juht Maria van Kerkhove kinnitab koroonakontaktsetele testi tegemise olulisust ka juhul, kui inimesel puuduvad haigustunnused. «Viiruse ülekandeahelate purustamine on võimalik vaid siis, kui suudetakse tuvastada ja isoleerida võimalikult paljud nakatunud.» Foto: CHRISTOPHER BLACK/AFP/Scanpix

Hiljutine USA haiguste ennetamise ja tõrje keskuse (CDC) teadaanne koroonaproovide võtmise reeglite muudatusest, mille kohaselt ei ole koroonaviiruse kandjaga lähikontaktis olnud inimeste testimine enam vajalik, sai valitsuse heakskiidu, ent terviseekspertide hämmingu ja vastulausete osaliseks. Täna kinnitas Maailma Terviseorganisatsioon (WHO), et koroonakontaktsete testimine on endiselt vajalik. 

Kui seni oli USA koroonaviiruse leviku tõkestamist koordineeriv asutus (CDC) andnud juhised testida kõiki SARS-CoV-2 nakkusega inimese lähikontaktseid, siis nädala alguses tehti juhendisse oluline muudatus. Alates 24. augustist ei peeta enam oluliseks testida neid, kes on küll olnud lähikontaktis COVID-19 infektsiooniga inimesega, kuid haigustunnused puuduvad, vahendab Sciene Alert.

Testimise vajadust kommenteerides ei viidanud WHO tervisekriisiprogrammi COVID-19 tehniline juht Maria van Kerkhove otseselt CDC-le, kuid kinnitas ajakirjanikele, et tervishoiuagentuur soovitab endiselt kõiki nakatunute lähikontaktseid võimaluse korral testida ka siis, kui sümptomid puuduvad. 

«Me teame, et viirusnakkust kannavad edasi nii need inimesed, kellel on sümptomid, kui ka inimesed, kellel haigus kulgeb kergemini ja silmnähtavate haigustunnusteta,» lisas Kerkhove.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles