Aktsioon «Septembris ei joo» annab ideid alkoholivaba kuu veetmiseks

PM Tervis
Copy
Kampaaniaga liitunuid innustaval kaptenil on osalejatele hea soovitus: alkoholivaba kuu veetmiseks on hea üksteisele lisamotivatsiooni anda ja koos midagi põnevat ette võtta, mis aitaks alkoholist eemale hoida – olgu selleks looduses viibimine, trenn, filmi vaatamine või muu meelepärane ajaveetmise võimalus.
Kampaaniaga liitunuid innustaval kaptenil on osalejatele hea soovitus: alkoholivaba kuu veetmiseks on hea üksteisele lisamotivatsiooni anda ja koos midagi põnevat ette võtta, mis aitaks alkoholist eemale hoida – olgu selleks looduses viibimine, trenn, filmi vaatamine või muu meelepärane ajaveetmise võimalus. Foto: Shutterstock

1. septembril algab Tervise Arengu Instituudi (TAI) aktsioon «Septembris ei joo», millega kutsutakse inimesi ka sel aastal septembrikuus alkoholist puhkama. Ettevõtmine on järjest populaarsem – mullu liitus TAI korraldatud alkoholivaba septembri kampaaniaga ligi 31 700  inimest. Sel aastal oodatakse veelgi aktiivsemat osavõttu. Kampaaniaga liitunuid aitab igapäevaste nõuannetega puhkuselennu kapteniks kehastunud Sander Rebane.

Tänavuse alkoholivaba kuu tunnuslause on «Tule puhka alkoholist!». Aktsiooniga on kutsutud liituma kõik, olenemata sellest, kui palju keegi alkoholi tarvitab. «Kampaaniaga soovime inimestele meelde tuletada, et alkohol on aine, mis koormab nii füüsilist kui ka vaimset tervist. Veelgi olulisem on, et alkoholivaba kuu kogemus aitab pikemas perspektiivis oma alkoholitarvitamist paremini kontrolli all hoida,» selgitas TAI alkoholi ja tubaka valdkonna juht Anneli Sammel.

Alkohol on aine, mis koormab nii füüsilist kui vaimset tervist ja isegi ainult üks alkoholivaba kuu aitab märkimisväärselt parandada enesetunnet ja elukvaliteeti.

Kampaaniaga liitunuid aitab igapäevaste nõuannetega puhkuselennu kapten, keda kehastab Endla teatri näitleja Sander Rebane. Alkoholivaba kuu eestkõnelejana jagab Rebane osalejatele puhkusenippe ja pakub võimalusi põnevateks vahemaandumisteks kogu kuu vältaval puhkuselennul.

Alkoholist puhkamiseks ei ole vaja ennast registreerida. Piisab soovist järele proovida, kuidas alkoholivaba kuu enesetunnet ja igapäevast elurütmi mõjutab.

Nõuannete jälgimiseks ja motivatsiooni säilitamiseks tasub terve septembrikuu vältel silma peal hoida veebilehel septembriseijoo.alkoinfo.ee ja Facebooki lehel «Septembris ei joo».

Puhkus alkoholist on lihtsam ja põnevam, kui seda teha kaaslastega koos. Ühiselt on hea üksteisele lisamotivatsiooni jagada ja koos midagi põnevat ette võtta, mis aitaks alkoholist eemale hoida – olgu selleks trenn, filmi vaatamine või muu meelepärane ajaveetmise võimalus. 

Varasemate aastate kogemus näitab, et enamikul osalejatest õnnestub september alkoholivabalt läbida ning see parandab märgatavalt nende enesetunnet ja elukvaliteeti. 

Alkoholikultuuri kujundamises on oma roll kõigil. «Kutsume ka tööandjaid ning erinevaid organisatsioone algatust toetama. See on tööandjatele hea võimalus näidata eeskuju ja poolehoidu tervislikele eluviisidele,» lisas Sammel. TAI on koostanud tööandjatele ka praktilisi näpunäiteid, kuidas aidata kaasa alkoholivaba kultuuri loomisele.

Kampaaniat «Septembris ei joo» rahastatakse Euroopa Sotsiaalfondi vahenditest programmi «Kainem ja tervem Eesti» raames. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles