Teadlased: COVID-19 ravi võib muuta bakterid antibiootikumravile mitte alluvaks

PM Tervis
Copy
Antibiootikum-resistentsed ehk ravimi toimele mittealluvad bakterid: Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Mycobacterium tuberculosis, Klebsiella, Staphylococcus aureus, MRSA
Antibiootikum-resistentsed ehk ravimi toimele mittealluvad bakterid: Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Mycobacterium tuberculosis, Klebsiella, Staphylococcus aureus, MRSA Foto: Shutterstock

Antibiootikumide kasutamine COVID-19-ga inimeste ravis võib põhjustada ravimresistentsust. See tähendab, et mikroobid ei allu enam nende vastu suunatud ravimitele ja nii kaob võimalus ravida infektsioonhaiguseid seni kasutatud antibiootikumidega. Nähtus mõjutab laiemalt kogu inimkonna tervist ning ka keskkonda, kuna antibiootikumide näol on tegemist elusloodusele toksiliste ainetega. 

COVID-19 on tekitanud kogu maailmas sotsiaal- ja tervishoiusüsteemidele suuri probleeme. Üks võimalikest tagajärgedest on antimikroobse resistentsuse (AMR) levik – organismis paljunema hakanud mikroobid (sealhulgas viirused, bakterid, seened, algloomad) ei allu enam seni mõjunud ravimitele.

Kuigi antibiootikume ei kasutata viiruste põhjustatud haiguste raviks, saavad koroonaviirusnakkuste tõttu hospitaliseeritud patsiendid haiguse tüsistusena tekkivate bakteriaalsete infektsioonide vältimiseks sageli antibiootikumravi. Mure antibiootikumide resistentsuse pärast on viinud Maailma Terviseorganisatsiooni selleni, et COVID-19 kergete juhtude korral soovitatakse vältida antibiootikumiravi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles