Uuring: plasti leidus igas mereannis – ühes liigis aga keskmiselt 20 korda rohkem

PM Tervis
Copy
Austraalia vabasukelduja Julia Wheeler sattus treeningul ligi kolmetonnisesse ookeanis ulpivasse prügiparve koos sinna kinni jäänud ja plastist toituvate mereasukatega. Austraalia ja Suurbritannia teadlaste uuring näitas, et kõik turult ostetud mereasukad sisaldasid plastitükke.
Austraalia vabasukelduja Julia Wheeler sattus treeningul ligi kolmetonnisesse ookeanis ulpivasse prügiparve koos sinna kinni jäänud ja plastist toituvate mereasukatega. Austraalia ja Suurbritannia teadlaste uuring näitas, et kõik turult ostetud mereasukad sisaldasid plastitükke. Foto: Julia Wheeler/Caters News Agency/Scanpix

Teadlased analüüsisid turul müüdud erinevaid mereande ning tulemus oli kõigile üllatav. Hiljutise uuringu käigus selgus, et mikroplastid on toiduahelasse tunginud märksa suuremal määral, kui varem dokumenteeritud, vahendab Medial News Today

Suurbritannia Exeteri ülikooli ja Austraalia Queenslandi ülikooli teadlased analüüsisid Austraalia turul müüdud mereandide mikroplastisisaldust. Ajakirjas Environmental Science & Technology avaldatud uurimustulemustest ilmneb, et kõik müügil olnud mereandide proovid osutusid mikroplasti sisalduse suhtes postitiivseks. Kõik võetud proovid sisaldasid polüvinüülkloriidi (PVC). Suurimal määral leidus mereandides polüetüleeni.

Teadlased ostsid turult viis sorti mereande: viis krabi, 10 austrit, 10 tehistingimustes kasvatatud tiigerkrevetti, 10 vabas vees kasvanud kalmaari ja 10 sardiini. Enne lahkamist iga mereand kaaluti ja pesti, et eemaldada võimalikud plastpakendite jäägid. Katses kasutati proovi jaoks ainult iga liigi söödavat osa. Plastirikkaimaiks mereanniks osutusid sardiinid, kellest leiti umbes riisiterasuurune kogus plasti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles