Maski kandmisel on üks oluline nüanss, mis mõjutab viiruse levikut

PM Tervis
Copy
Doosan Bearsi ja LG Twinsi fännid Soulis enda lemmikutele kaasa elamas. Koroonaviiruse leviku takistamiseks on spordivõistlusele lubatud publik varustatud kaitsemaskide ja visiiridega. Valjuhäälne kaasaelamine, sealhulgas karjumine ja laulmine, suurendavad aga maski läbivate viirusosakeste hulka, aidates seeläbi kaasa viiruse levikule.
Doosan Bearsi ja LG Twinsi fännid Soulis enda lemmikutele kaasa elamas. Koroonaviiruse leviku takistamiseks on spordivõistlusele lubatud publik varustatud kaitsemaskide ja visiiridega. Valjuhäälne kaasaelamine, sealhulgas karjumine ja laulmine, suurendavad aga maski läbivate viirusosakeste hulka, aidates seeläbi kaasa viiruse levikule. Foto: Ahn Young-joon/AP/Scanpix

Maski kandes ja kaaskodanikega piisavat distantsi hoides on veel üks tegur, millega saab mõjutada viiruse võimalikku levikut. Üha enam terviseeksperte viitab hääle tugevuse olulisusele seoses rääkimisel hingamisteedest õhku paiskuvate viirusosakeste hulgaga, vahendab veebiportaal MSN.

Hiljuti ajakirjas BMJ avaldatud sotsiaalsest distantseerumisest tehtud uuringus sai kinnitust eeldus, et vaikselt rääkimine või vaikimine on seotud koroonaviiruse leviku madalama riskitasemega erinevates keskkondades – nii siseruumides kui ka õues, kus toimusid suuremad rahvakogunemised.

Kuigi uuritavates situatsioonides olid mängus mitmed tegurid, sealhulgas inimeste omavaheline lähedus, lähikontakti ajaline kestvus ja see, kas suhtlemise ajal kanti maske või mitte, ei leitud üheski olukorras, et karjumine oleks vähendanud viiruse edasikandumise riski võrreldes nendega, kes rääkisid tavapärase hääletooniga või vaikisid.

Kõva häälega rääkimine, karjumine ja laulmine suurendab viiruse leviku ohtu võrreldes vaikimise või tavalise kõnelemisega. Seega on rahvarohkes kohas maski kandmisele lisaks ka vaiksemalt rääkimine iga inimese võimalus panustada viiruse leviku tõkestamisesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles